петак, 30. јул 2010.

Pileća džigerica sa pirinčem

4

- 400 gr pileće džigerice
- pola šolje pirinča ( šolja od 2 dl)
- 2 manja crna luka
- 2 crvene paprike
- 1 praziluk
- začin C , peršun
Džigericu dobro operite, prosušite i isecite na komadiće. Crni luk i praziluk iseckajte. Stavite u dublji tiganj ulje, džigericu i iseckan luk i pržite na laganoj vatri. Na pola prženja dodajte papriku sečenu na štapiće. Pirinač obarite pa kad je džigerica pečena dodajte ga, dobro promešajte i sklonite sa ringle. Začinite po ukusu. Servrajte toplo na tanjir i pospite peršunom. 
P.S. Jako brzo i ukusno jelo ! Možete po ukusu dodati i grašak ili kukuruz ! Prijatno ! :-D

Kiflice sa kiselom pavlakom

4

- oko 600 gr brašna
- 2 dl kisele pavlake
- 2 dl toplog mleka
- 1 dl ulja
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika šećera
- 1 puna kašičica soli
- 1 žumance
- susam , kim
Pomešajte u vangli brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte ulje i kiselu pavlaku i sve dobro izmešajte. Posebno sjedinite toplo mleko, suvi kvasac i šećer pa dodajte u smesu od brašna i zamesite glatko testo. Testo podelite na 2 dela. Razvucite testo na debljinu 0,5 mm pa isecite 12 trouglova i uvijajte u kiflice. Ređajte ih u podmazan pleh i ostavite pre pečenja da odstoje 15 minuta. Premažite ih umućenim žumancetom i pospite susamom i kimom. Pecite kiflice na 180 stepeni 10-15 minuta. Pečene kiflice izvadite iz rerne i prekrijte čistom krpom pa ostavite da se malo prohlade. 
P.S. Divne ,mekane i preukusne! Naravno možete ih puniti nadevom po želji! Prijatno ! :-D

четвртак, 29. јул 2010.

Pileći Satai ražnjići

6

- 500 gr pilećeg belog mesa
- 1 kašika soka od limuna
- 1 češanj belog luka 
- so, biber
Meso isecite na kockice (ne baš previše sitne ! ) pa ga stavite u činiju , posolite , pobiberite, prelijte sokom od limuna i sitno seckanim belim lukom. Dobro promešajte da se začini ravnomerno rasporede po mesu. Preko mesa prelijte marinadu. 
Za marinadu Vam je potrebno :
- 180 gr kikiriki putera
- 1,5 dl vode
- 2 ravne kašike žutog šećera
- 2 kašike pečenog susama 
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika rendanog crnog luka
- na vrh kašičice čili začina u prahu 
- štapići za ražnjiće
Stavite u šerpu vodu, kikiriki puter, čili, šećer, soja sos i crni luk pa dobro promešajte žicom za mućenje i stavite na ringlu i kad proključa krčkajte još 5 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Ohlađenu marinadu prelijte preko mesa, prekrijte i ostavite da se marinira u frižideru najmanje sat vremena (a može i preko noći ako Vam se ne žuri :-D ). Štapiće za ražnjiće potopite u vodu. Nanižite po 5-6 kockica mesa na jedan štapić ali tako da između kockica ima po malo mesta da bi se ravnomerno ispeklo meso. Ražnjiće pecite na gril tiganju ili na elektičnom roštilju ili pak na običnom roštilju - stvar ukusa ! Okrećite meso da bi se svuda lepo ispeklo, a dok se peče par puta ga premažite sa ostatkom marinade. Pečene ražnjiće pospite pečenim susamom i služite uz bareni pirinač.
P.S. Fantastičan , pikantan ukus ! Savršeno ! Probajte ! :-D

Gibanica

4


- 500 gr kora za pitu
- 300 gr sira
- 5 jaja
- 2 dl kisele pavlake
- 2 dl kisele vode
- ulje, so
Podmažite tepsiju sa malo ulja pa stavite jednu koru na dno tepsije a jednu celu koru ostavite za pokrivanje pite. Umutite jaja pa im dodajte izmrvljen sir, kiselu vodu , pavlaku pa posolite po ukusu (pazite da ne presolite! ). Ostale kore cepkajte i gužvajući umačite ih u pripremljen fil i ređajte preko kore u tepsiji. Kad potrošite sve kore preostali fil prelijte preko kora. Preko poređanih kora stavite onu jednu koru što ste ostavili sa strane pa je premažite mešavinom malo ulja i kisele vode i stavite da se peče na 200 stepeni oko 15 minuta.
P.S. Odličan izbor za doručak ili večeru! Prijatno :-D   

среда, 28. јул 2010.

Svinjski file u sosu

6

- 500 gr svinjskog filea
- 1,5 dl belog vina
- 1,5 dl kisele pavlake
- 50 gr margarina
- 3 češnja belog luka
- začin C, biber 
Meso isecite na odreske debljine 2 cm pa ih samo malo istanjite tučkom za meso (samo sa jedne strane) pa ih začinite po ukusu. Margarin zagrejte u tiganju pa propržite odreske dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Kad su gotovi izvadite ih na tanjir za serviranje. U istu masnoću sipajte vino pa kad prokuva dodajte pavlaku i sitno sekan beli luk i kuvajte dok se sos ne zgusne. Sos začinite začinom C po ukusu. Odreske prelijte pripremljenim sosom i služite uz pire krompir.
P.S. Jako brzo i odlično jelo ! :-D   

уторак, 27. јул 2010.

Juneći gulaš na grčki način

6

- 500 gr junećeg mesa
- 1 kg crnog luka
- 500 gr svežeg paradajza
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika origana
- 1 kašika suvog bosiljka
- 1 kašičica cimeta
- 2 manja lista lovora 
- so, biber, peršun
Meso isecite na krupnije kocke pa ga propržite na maslinovom ulju ali na slabijoj vatri. Kad je meso gotovo izvadite ga iz šerpe pa na toj istoj masnoći propržite sitno seckan crni luk, a zatim dodajte oljušten i sitno seckan paradajz i vratite meso u šerpu. Dodajte sve ostale začine (sem peršuna) i ostavite da se krčka dok se ne zgusne. Služite sa krompirom ili sa bilo kojom vrstom testenine i pospite peršunom.
P.S.  Izvanredan pikantan ukus ! Ja sam služila sa špagetama i odlično je ! Probajte ! :-D

Proja bez sira

2

- 4 jajeta
- 4 dl jogurta ili kisele vode
- 4 šolje kukuruznog brašna (šolja od 2 dl)
- 1/2 šolje ulja 
- 1 kesica praška za pecivo 
- kašičica soli
Umutite jaja pa dodajte jogurt ili kiselu vodu, ulje, so i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Masu izlijte u pomazan pleh i pecite oko 40 minuta na 220 stepeni. Gotovu proju ostavite da se prohladi pa je secite na kocke ili kao ja na kockice ! :-)))
 P.S. Odlično ide uz sarmu, kiseli kupus, ali je isto tako ukusna uz jogurt ili kiselo mlekce ! :-D 

понедељак, 26. јул 2010.

Kolač sa jogurtom

6

Za koru Vam je potrebno :
- 2 jajeta
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mleka
- 6 kašika ulja
- 6 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Penasto umutite jaja sa šećerom pa dodajte mleko i ulje pa još malo mutite. Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kratko mutite da se sjedini. Smesu izručite u malo dublji podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Ostavite koru u tepsiji da se prohladi pa preko nje stavite sledeći krem.
Za krem Vam je potrebno :
- 1/2 l slatke pavlake
- 3 dl jogurta
- 8 kašika šećera
- 30 gr želatina u prahu
Stavite jogurt sa šećerom u šerpu da se malo ugreje. Želatin rastopite u 7 kašika hladne vode i dodajte u zagrejani jogurt i dobro promešajte žicom za mućenje da se ne naprave grudvice. Ostavite da se malo prohladi uz povremeno mešanje. U međuvremenu umutite slatku pavlaku pa joj dodajte smesu od jogurta i želatina i polako sve promešajte žicom za mućenje dok se lepo ne sjedini. Krem rasporedite preko kore i ostavite u frižideru da se stegne. Pre služenja kolač ukrasite voćem po želji.
P.S. Lagan i vazdušast kolač ! Koru možete po želji natopiti sa malo nekog voćnog soka !Prijatno :-D 
 

недеља, 25. јул 2010.

Pečeni bataci i karabataci

2

Za marinadu Vam je potrebno :
- 1 kg bataka sa karabatacima
- 1 kisela pavlaka
- 1 kašika senfa
- 2 češnja izmrvljenog belog luka
- 1 kašičica Tabasko sosa
Umutite pavlaku, senf, izgnječen beli luk i Tabasko sos dok se smesa dobro ne sjedini. Odvojite batake od karabataka pa ih dobro operite , prosušite i malo zasecite do kosti. Stavite piletinu u marinadu i dobro je uvaljajte, poklopite i ostavite da se marinira u frižideru najmanje pola sata a bilo bi dobro da odstoji što duže. Odstojalo meso izvadite iz marinade i otresite višak pa uvaljajte u sledeću smesu.
Za smesu Vam je potrebno :
- šolja brašna (šolja od 2 dl )
- 3 kašike susama 
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica praška za pecivo
- na vrh kašičice soli i malo bibera
Sve sastojke dobro izmešajte. Uvaljajte piletinu u pripremljenu smesu pritiskajući meso da se smesa svuda zalepi. Ređajte meso u pleh obložen alu-folijom, prelijte svako parče mesa uljem pa pecite na 200 stepeni oko 45 minuta tj. dok ne porumene.
P.S. Fantastičan ukus a i miris! :-D 

субота, 24. јул 2010.

Rolnice sa sirom

10

- 500 gr kora za pitu
- 250 gr sira
- 125 gr margarina
- 1 jaje
- 1 dl vode
- 1 dl kisele vode
- 1 kašičica praška za pecivo
- so
Staviti vodu i margarin u šerpu pa na ringlu da se malo ugreje tj. da se margarin otopi. Sir izrendajte, po potrebi ga posolite i u njega umešajte prašak za pecivo. Kore po dužini podelite na pola. Uzmite jednu koru pa je poprskajte mešavinom vode i margarina , stavite uz ivicu kore kašiku sira, presavijte suprotne strane pa motajte rolnice. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore. Rolnice ređajte u podmazan pleh. Umutite jaje sa kiselom vodom pa premažite rolnice i ostavite ih da odstoje dok Vam se rerna ne ugreje na 200 stepeni pa ih pecite oko 15 minuta tj. dok ne porumene. 
P.S. Preukusne, mekane i mirišljave ! Prijatno! :-D  

Torta sa nutelom

8

Za koru Vam je potrebno :
- 6 jaja
- 180 gr brašna
- 120 gr šećera
- 5 kašika nutele
- 1 prašak za pecivo
Odvojite žumanca od belanaca. Penasto umutite žumanca sa 60 gr šećera, a od belanaca i preostalih 60 gr šećera umutite čvrst sneg. U žumanca dodajte nutelu pa malo mutite mikserom da se sjedini. Dodajte sada 1/3 umućenih belanaca pa postepeno i naizmenično dodavajte belanca i brašno pomešano sa praškom za pecivo i mešajte varjačom. Mešajte polako dok se masa lepo ne sjedini. U okruglu modlu za tortu stavite papir za pečenje pa sipajte smesu. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Pečenu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na pola. Svaku koru prelijte sa prelivom i nafilujte.
Za preliv Vam je potrebno :
- 5 kašika šećera
- 2 dl vode
Stavite vodu i šećer da prokuva pa kuvajte oko 5 minuta. Kad se prohladi prelijte kore.
Za fil Vam je potrebno :
- 1/2 l slatke pavlake
- 5 kašika nutele
Umutite slatku pavlaku pa varjačom umešajte nutelu i nafilujte kore i premažite tortu spolja. Odozgo tortu ukrasite rendanom čokoladom.
P.S. Fantastična torta ! Uživajte ! 

Štapići sa susamom

2

- 300 gr brašna
- 100 gr margarina
- 0,5 dl mleka 
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- biber i susam
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo pa u njega izmrvite margarin, dodajte jaje, mleko, biber i 2/3 kašičice soli. Zamesite glatko testo , razvijte ga oklagijom na oko 0,5 mm debljine , secite štapiće željene veličine i ređajte ih u podmazan pleh. Poprrskajte štapiće vodom pa ih pospite sa ostatkom soli i malo susama. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta a onda smanjite temperaturu na 180 i pecite dok ne porumene. 
P.S. Odlično idu uz pivce :-D !  

Slani keks

6

- oko 1 kg brašna
- 250 gr margarina
- 100 gr susama 
- 2 jajeta
- 2 dl piva
- 2 dl ulja
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice aleve paprike
- 1/2 kašičice bibera
- 1 prašak za pecivo
Penasto umutite margarin pa dodajte ulje, pivo, brašno pomešano sa praškom za pecivo, jaja, so , alevu papriku, biber i susam i ručno zamesite glatko testo. Rastanjite testo oklagijom na oko 0,5 mm i vadite keksiće pa ih ređajte u podmazan pleh. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta tj. dok ne porumene. Prijatno!
P.S. Ovo testo možete upotrebiti i za slane galete-pravite male loptice pa stavljajte u aparat za galete i pecite! Odlični su kako god da ih napravite ! :-D

среда, 14. јул 2010.

Slani štapići II

8

- 500 gr brašna
- 1 kockica kvasca
- 3 dl mlakog mleka
- 2 kašike jogurta 
- 1 dl ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
U 2 dl mlakog mleka stavite šećer i izmrvljeni kvasac, razmutite i ostvite da nadođe. U vangu stavite pola količine brašna, so, ulje, jogurt, nadošli kvasac i mesite testo postepeno dodajući ostatak mleka i brašna. Testo treba da bude meko i glatko. Ostavite testo da nadođe. nadošlo testo premesite i podelite ga na 20 malih loptica (ako želite duže štapiče testo podelite na 10 loptica). Oblikujte štapiće i ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite štapiće da odstoje u plehu još 20 minuta, stavite premaz preko njih i pecite   ih na 200 stepeni 15 minuta. Gotove štapiće prekrijte krpom i ostavite da se tako pokriveni prohlade.
Za premaz Vam je potrebno :
- 2 kašike brašna
- 1 kašika soli
- 6 kašika vode
Pomešajte brašno i so pa mešajte polako dodajući vodu da se ne stvore grudvice. Premaz treba da bude gladak i gust. Stavite smesu u kesicu za zamrzivač, malo odsecite ćošak kesice i išarajte štapiće.
P.S. Mekani i ukusni ! Od ovog testa možete praviti i podlogu za picu ! Prijatno !

Kesten torta

6


Za koru Vam je potrebno :
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 250 gr kesten pirea
- 100 gr mlevenih oraha ili lešnika
Odvojite žumanca od belanca. Penasto umutite žumanca sa šećerom pa dodajte mlevene orahe ili lešnike i kesten pire i sjedinite mikserom. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca pa ih polako varjačom umešajte u masu od žumanaca. Smesu preručite u dobro podmazan okrugli kalup za tortu i pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta. Gotovu i ohlađenu koru presecite na pola pa filujte sledećim filom.
Za fil Vam je potrebno :
- 250 gr kesten pirea
- 250 gr putera ili margarina
- 150 gr šećera u prahu
- 100 gr čokolade
- 1/2 l slatke pavlake
Dobro umutite puter sa šećerom u prahu pa umešajte kesten pire i još malo mutite. Čokoladu istopite i dodajte u fil i dobro izmešajte da se sjedini. Nafilujte koru sa polovinom količine fila , preklopite drugom korom pa premažite celu tortu ostatkom fila (odozgo i sa strane). Umutite slatku pavlaku pa kašikom stavljajte na površinu torte ili premažite celu tortu. Ohladite tortu i uživajte !
P.S. Odlična , jednostavna i brza torta ! :-D  
 

понедељак, 12. јул 2010.

Torta sa grizom

6

Za koru Vam je potrebno :
- 1 l mleka
- 400 gr šećera
- 200 gr griza
Stavite šećer na laganu vatru da se otopi. Mleko posebno malo ugrejte pa dodajte polako u otopljeni šećer i mešajte žicom za mućenje. Kad mleko prokuva dodajte griz i kuvajte još 2-3 minuta. Pleh premažite sa malo ulja i još vruć griz sipajte u pleh, poravnajte i ostavite da se ohladi.
Za fil Vam je potrebno :
-  250 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
- 1/2 l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 6 kašika šećera
- 2 šlag krema od vanile za ukrašavanje 
Stavite mleko sa šećerom da prokuva pa skuvajte pudinge i ostavite da se masa ohladi. Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu. U ohlađen puding dodajte umućen margarin i dobro umutite mikserom da nema grudvica. Fil premažite preko kore od griza. Preko fila stavite umućen šlag krem. Ostavite tortu u frižider da se dobro ohladi pa secite, sednite i sladite se sa onima koje volite ! :-D
P.S. Lagana i divna torta ! :-D 
 

Savijača sa sirom

2


- oko 380 gr brašna
- 300 gr sira 
- 2 dl mlake vode
- 3 kašike ulja
- kašičica soli
U vanglicu pomešajte brašno , ulje i so pa postepeno dodavajte vodu i mesite testo lupajući ga odozdo nagore. Testo mesite sve dok prestane da se lepi za ruke ali pazite da ostane meko i elastično! Loptu od testa podelite na dve loptice , svaku premažite sa malo ulja i ostavite da se odmori pola sata. Na sto stavite čistu veću krpu, pospite je sa malo brašna, na sredinu stavite jednu lopticu testa pa rukama rastežite testo od sredine ka krajevima što tanje. Kad razvučete testo preko cele krpe otkinite krajeve testa (ostali su malo deblji krajevi ) i ostavite sa strane. Na koru nanesite izmrvljen sir , pa pomoću krpe urolajte testo.Tako uradite i sa drugom lopticom a ostatke testa od obe loptice malo premesite i ponovite još jednom ceo postupak. Slažite pitu u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. 
P.S. Odličan izbor za doručak ili večeru! Prijatno :-D  

 

недеља, 11. јул 2010.

Čupavci II

16


Za koru Vam je potrebno :
- 4 jajeta
- 17 kašika šećera
- 17 kašika brašna
- 17 kašika mleka
- 17 kašika ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Umutite jaja pa dodajte sve ostale sastojke i pecite koru na 200 stepeni oko 20-tak minuta. Pečenu koru isecite na kocke pa umačite u sledeći preliv. 
Za umakanje Vam je potrebno :
- 250 gr margarina
- 3,5 dl mleka
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 200 gr kokosa
Stavite mleko, margarin i čokoladu na ringlu da se otope, pa kad se malo prohladi umačite kocke i uvaljajte ih u kokos. Ređajte na tacnu i služite .
P.S. Mekani i predivni ! Prijatno ! 

Trouglovi sa sirom

9

- oko 800 gr brašna
- 200 gr sira
- 100 gr margarina 
- 1 kockica kvasca
- 2 dl mlakog mleka
- 2 dl jogurta
- 1 dl ulja 
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli 
- 1 jaje 
- 2 žumanceta
- susam ili semenke lana 
U mlako mleko stavite šećer, kvasac i kašičicu brašna i sve dobro promešajte da ne bude grudvica pa ostavite na toplom da nadođe. Sipajte u vanglu polovinu količine brašna, jogurt (izvadite ga ranije iz frižidera da bi bio sobne temperature !), ulje , so i nadošao kvasac pa zamesite mekše testo postepeno dodavajući ostalo brašno. Ostavite testo na toplom da malo nadođe. U međuvremenu umutite margarin sa žumancima. Testo istanjite na oblik pravougaonika 0,5 mm debljine i premažite umućenim margarinom. Presecite testo po dužini na dva jednaka dela, pospite oba dela sirom, pa ih uvijte u rolate. Razmutite jaje , premažite rolate, pospite ih susamom ili lanom pa sa tacnom za kafu secite trouglove. Trouglove ređajte u papirom obložen pleh i pecite na 200 stepeni dok ne porumene (oko 15 minuta). Gotove trougliće ostavite da se malo ohlade pa navalite :-D !
P.S. Trougliće možete filovati kačkavaljem i šunkom umesto sira! Prijatno! :-D

петак, 9. јул 2010.

Empanade

7

- 200 gr brašna
- 50 gr margarina
- 50 ml vode
- 1 kašičica slatke aleve paprike
- 1 kašičica soli 
- 60 gr sira
U vanglicu pomešajte brašno, so i alevu papriku pa dodajte margarin iseckan na listiće i vodu i mesite rukama dok ne dobijete homogenu masu pogodnu za oblikovanje. Podelite testo na 12 loptica pa ih ostavite da odstoje pola sata. Svaku lopticu razvucite u tanji krug, na jednu stranu stavite kašičicu sira , preklopite i viljuškom pritisnite testo da se lepo zatvori. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 15-tak minuta. Služite tople kao glavno jelo (ako punite sa mesom) ili kao prilog!
P.S. Empanade možete puniti i sa mlevenim mesom prodinstanim sa crnim lukom , sa šunkom, kačkavaljem ili već po želji. Odličnog su ukusa i jaaaaako se brzo prave! Pazite na vreme predviđeno za pečenje da Vam se ne bi presušile! Prijatno!  :-D  

Krofne II

7

- oko 800 gr brašna
- 1/2 l mlakog mleka
- 1 kockica kvasca 
- 3 kašike šećera 
- 2 žumanca
- 2 kašike masti
- 1 kašičica soli
- šećer u prahu za posipanje krofni 
U mlako mleko stavite kašičicu šećera i izmrvite kvasac pa ostavite da malo nadođe. Pomešajte mast, žumanca, šećer i so , dodajte nadošli kvasac i sa brašnom umesite mekše testo. Umešeno testo ostavite da odstoji pola sata pa ga izručite na radnu površinu, razvucite oklagijom na oko 6 mm debljine i čašom vadite krofne. Prekrijte krofne krpom i ostavite ih tako još 10 minuta. Zatim svaku krofnu malo prstima od sredine razvucite i spuštajte u vrelo ulje ili mast ali tako da se strana koja je bila okrenuta ka stolu prva peče. Pazite da Vam ne zagore jel treba im vrlo malo da porumene ! Vadite krofne i uvaljajte ih u šećer u prahu ili ih samo pospite istim. 
 P.S. Šta reći ? :-D Uživajte !  

четвртак, 8. јул 2010.

Zetova pica-ubica :-))

9

Ovaj recept je prosto morao da se nađe na mom blogu prvenstveno zato što je majstor bio muškarac a drugo zato što je taj majstor i muškarac moj dragi zet ! Dakle devojke (a i momci !) zavrnite rukave pa da počnemo! :-D

- 1,5 kg brašna
- 1/2 l mlakog mleka 
- 1 kockica kvasca
- 2 jajeta
- 1 mala šoljica ulja (šoljica od turske kafe)
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- oko 5 dl mlake vode
Za fil Vam je potrebno :
- 200 gr šunke
- 200 gr kačkavalja
- 300 gr pečuraka
- tomatino za premazivanje testa
- origano
U posudu izmešajte mlako mleko, šećer, punu kašiku brašna i izmrvljen kvasac i ostavite da nadođe. U vanglu sipajte polovinu količine brašna pa dodajte so , jaja, ulje i nadošli kvasac. Mesite testo postepeno dolivajući vodu i preostalo brašno. Ostavite testo da nadođe. Premesite testo, odvojite onoliko koliko Vam je potrebno za pravljenje pice tj. kolika je veličina pleha ili plehova a ostatak testa stavite u kesu i u frižider. Ovako napravljeno testo može da stoji do 6-7 dana u frižideru a od njega možete praviti uštipke, kiflice.. Vraćamo se na pravljenje pice-ubice :-D ! Testo razvucite na veličinu pleha, premažite ga tomatinom, poređajte krugove šunke , pospite rendanim kačkavaljem ,seckanim pečurkama i origanom i pecite na 200 stepeni oko 15-tak minuta. Gotovu picu secite i uživajte !
P.S. Ovo testo je idealno za nenadane goste ili za neku ekstra brzu večeru ! Uživanje u ukusu je zagarantovano! Prijatno ! :-D  

Kolač sa jabukama i lisnatim testom

6

- 1 tabla lisnatog testa (250 gr)
- 4 jajeta 
- 3 nakisele jabuke
- 2,5 dl kisele pavlake
- 70 gr šećera
- 1 kesica vanil šećera
- pola kašičice cimeta
- šećer u prahu za posipanje 
Lisnato testo ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Okrugli kalup premažite margarinom ( i stranice). Testo razvucite oklagijom , stavite u kalup i obložite ga ceo a ivice dobro pritisnite uz zidove kalupa (ako viri višak testa odsecite ga ) . Izbockajte testo viljuškom na više mesta ! Jabuke dobro operite, izvadite sredinu i zajedno sa korom isecite na tanje kolutove, pa ih poređajte preko testa. Penasto umutite jaja sa šećerom i vanil šećerom pa dodajte kiselu pavlaku i cimet i prelijte preko jabuka. Malo protresite kalup da fil uđe između jabuka. Stavite da se peče na 180 oko 45 minuta. Čačkalicom proverite da li je kolač pečen! Kad je gotov ostavite da se malo ohladi pa isecite na parčad i pospite šećerom u prahu.
P.S. jednostavno, brzo i slatkoooo! :-D  

среда, 7. јул 2010.

BLOG NAGRADA

17

Poštovane moje blogerke , današnji dan mi je počeo predivno jer sam dobila čak 4 nagrade od mojih vernih čitateljki i maštovitih kreativki a to su Biljana LadyALenka Tanja ! Zaista se nisam nadala ali čim se nagrade osvajaju znači da nešto i vredimo zar ne? :-D  Zato sam i ja odlučila da nagradim, po mom mišljenju , 10 najboljih blogerki čije blogove redovno posećujem a to su :
 Zondra Art
Biljana
Lenka 
LadyA
Tanja
Mare
Ruža123
Tea Jukić
Svetlana
Snježa 
Drage moje blogerke, samo tako nastavite ! Najbolje ste !
Vaša Jovana 
P.S. Nek mi ne zamere ostale blogerke izbor je zaista bio težak !   
    
 

 

Kolač sa višnjama

6

- 4 jajeta
- 3 šoljice brašna (šoljice za tursku kafu)
- 2 šoljice šećera 
- 1 čaša jogurta (čaša od 2 dl)
- pola šoljice ulja
- 1 kesica praška za pecivo 
- 200 gr višanja
- šećer u prahu za posipanje 
Umutite jaja sa šećerom pa dodajte sve ostale sastojke (sve osim višanja). Manji pleh podmažite i pospite brašnom pa sipajte smesu i pecite na 200 stepeni 10 minuta. Izvadite kolač i preko njega rasporedite dobro oceđene višnje, vratite u rernu i pecite još oko 15-tak minuta tj. dok ne porumeni. Gotov kolač ostavite da se prohladi pa ga pospite šećerom u prahu.
P.S. Moja sestričina Klara je za ovaj kolač rekla da je "najbolji na svetu" :-D ! Ostaje da prosudite sami ! Poznato je da deca ne znaju da lažu :-)))))))) . Uživajte !  
 

Keksići

4

- oko 300 gr brašna
- 125 gr margarina
- 100 gr šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 2 žumanceta
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 kašike mleka
U vanglu naseckajte margarin , pa dodajte sve ostale sastojke i ručno umesite testo. Razvucite testo na 0,5 mm debljine , vadite keksiće željenih oblika i ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 220 stepeni oko 7 minuta ( ali bukvalno toliko im je potrebno da se ispeku - taman da operete sudove i gotovi su :-D ). Čim dobiju blago žućkastu boju izvadite ih jer će u suprotnom da se prepeku! Ostavite ih u plehu da se ohlade. Po želji ih pospite šećerom u prahu.
P.S. Kad ih ređate u pleh ostavite malo mesta između dva keksića jer narastu dok se peku pa se slepe jedan za drugi kao što se meni desilo :-D ! Jako brzo se spremaju i ispeku- idealni su uz mleko !  Od ove mase će Vam ispasti dosta keksića veličine manjih vanilica (ovo što vidite na tacni + još toliko :-D ).

уторак, 6. јул 2010.

Bakina pita sa sirom

7

- oko 1 kg brašna
- 400 gr ovčijeg sira 
- oko 400 ml mlake vode 
- 2 pune kašike masti 
- 1 svež kvasac
- 1 kašika soli 
- pola kašičice šećera
U posudu stavite izmrvljeni kvasac pomešan sa 1 dl mlake vode, 1 kašikom brašna i  ravnom kašičicom šećera pa ga ostavite da nadođe. U vanglu pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini brašna pa sipajte nadošli kvasac i zamesite mekše testo postepeno dodavajući mlaku vodu. Testo pokrijte čistom krpom i ostavite ga da naraste duplo. Premesite nadošlo testo pa napravite 7 loptica (kravajčića - tako se kaže u mom selu :-D ). Svaku lopticu razvucite tankom oklagijom što tanje u krug. Mast istopite na šporetu pa kašikom rasporedite svuda po malo na razvučeno testo. Preko masti stavite izmrvljeni sir, pa uvijajte kao rolat i ređajte u podmazan pleh. Pitu premažite sa otopljenom mašću i stavite da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Gotovu pitu prekrijte krpom, a ako želite da ima hrskavu koricu ne pokrivajte je već je ostavite da se prohladi na vazduhu.
P.S. Ovo je recept moje , na žalost, pokojne bake koja je jedna od najzaslužnijih osoba za moje umeće u kuhinji :-D ! Inače naučila sam da je pravim sa 14 godina i to je pita koju stalno mesim kad god odem kod roditelja jer je svi obožavamo ! :-D

 

Slane štanglice

0

- 500 gr brašna
- 250 gr margarina
- 250 gr sitnog sira
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1 ravna kašika soli
- susam za posipanje 
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo pa dodajte iseckan margarin, sir, 1 jaje i so i zamesite testo. Razvucite testo u pravougaonik debljine 1 cm , premažite umućenim jajetom, pospite susamom pa isecite štapiće željene veličine i ređajte u pleh. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta.
P.S. Još jedan od recepata moje drage ujne koji je fantastičan - brz i što je najbitnije veeeooooma  ukusan ! Uživajte !

четвртак, 1. јул 2010.

Obaveštenje!

5

Poštovani moji posetioci i prijatelji, samo da Vas obavestim da neću biti u mogućnosti da ovih dana postavljam postove jer sam u gostima! Za par dana eto mene sa novim i još ukusnijim đakonijama! Hvala Vam na razumevanju! Veliki pozdrav za sve !
 Vaša Jovana