- oko 440 gr brašna
- 220 gr srednje kuvane palente
- 2 dl mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli
Razmutite kvasac u vodi. Brašno pomešajte sa soli, sipajte ulje, izmrvljenu palentu (kuvala sam je sa malo ulja i vrlo malo soli) i dodajte vodu sa kvascem. Mesite testo dok ne dobijete lepo glatko testo: pokrijte teato rastegljivom folijom i ostavite da nadođe oko 45 minuta. Naraslo testo premesite, oblikujte veknu i stavite je u margarinom podmazan duguljasti kalup. Pokrijte je i ostavite još 15-tak minuta da malo nadođe. Stavite hleb da se peče na 180 stepeni oko 40-tak minuta tj. dok ne dobije lepu zlatnu boju. Gotov hleb uvijte u krpu i stavite na žicu za hlađenje i ostavite da se skroz ohladi. Secite kriške i uživajte !
P.S. Sjajan hleb koji je neverovatno mekan i ukusan, a korica je divno hrskava ! Probajte i palenta kiflice ! Prijatno !
E da znaš da ću ovaj recept isprobati pod "obavezno", uvijek tragam za dobrim receptima za kruh, jer ga često i sama radim.
ОдговориИзбришиPusa.
Jako interesantno sa kuvanom palentom u testu!
ОдговориИзбришиAjme, ja palentu od malena ne volim i ni ne sjećam se kad sam ja zadnji put jela.. Možda bi mogla probati ubaciti je natrag u svoje jelovnike, možda mi se i svidi sad kad sam nešto starija :)
ОдговориИзбришиDeluje veoma ukusno, probaću!
ОдговориИзбришиKruh izgleda odlično ! A i znam da je odličan :), isprobala sam dodatak palente u kruh i zbilja ga učini posebnim. Ovaj si prekrasno napravila !
ОдговориИзбришиHvala Vam devojke na divnim komentarima!! Veliki pozdrav za sve! ;-))
ОдговориИзбришиJako lijepo Jovana. Bilježim recept.
ОдговориИзбришиHomemade bread is always the best. I like yours.
ОдговориИзбришиNesto slicno sam pravila, ... dopalo mi se. Malo promjene u svakidasnjim stvarima ne smeta!
ОдговориИзбришиuvek sam za domaci hleb :) a ovi tvoji prosto mame!!!!
ОдговориИзбриши