уторак, 11. мај 2010.

Palenta kiflice

3

- 700 gr brašna
- 200 gr palente
- 5 dl mleka
- 1,5 dl ulja
- 1 kockica kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 150 gr sitnog sira
- 1 jaje
- susam 
Stavite da prokuva 4 dl vode pa zakuvajte palentu i ostavite da se prohladi (da bude mlaka). U 1dl mlakog mleka izmrvite kvasac i dodajte kašičicu šećera pa ostavite da nadođe. Ostalo mleko (4 dl) i ulje stavite u šerpu pa na šporet da se smlači. Zamesite glatko testo od brašna pomešanog sa solju, kvasca i mešavine mleka i ulja pa dodajte prohlađenu palentu i mesite dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite testo da se odmara pola sata. Premesite ga i podelite na 4 jufke, a svaku jufku razvucite u krug i podelite na 8 trouglova, stavljajte po malo sira i uvijajte u kiflicu. Ređajte ih u podmazan pleh, premažite umućenim jajetom, pospite susamom i pecite na 200 stepeni oko 20-tak minuta.
P.S. Nisam verovala da bi kiflice od palente ovako mogle biti mekane ali sam bila oduševljena kad sam ih probala ! Fenomenalne su ! Jedan savet : kad Vam se palenta prohladi mutite je malo mikserom da bi se razbile eventualne grudvice nastale prilikom kuvanja. Uživajte !  

3 коментара:

  1. stvarno originalno - svrstacu ga u omiljene!!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Aki ! Trudim se da budem originalna!

    ОдговориИзбриши
  3. Izbrisao mi se komentar... u svakom slucaju, jaaaaako volim tvoje recepte za testa. I ovo cu da probam! Mljac, mljac.

    ОдговориИзбриши