четвртак, 24. јун 2010.

Ćufte u sosu od kiselog mleka

10

- 500 gr junećeg mlevenog mesa
- 7 kašika brašna
- 7 kašika ulja
- oko 5-6 kašika prezli 
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kesica praška za pecivo
- začin C, biber 
U mleveno meso dodajte jaja, brašno pomešano sa praškom za pecivo , ulje , sitno seckane crni i beli luk, narendanu šargarepu (na sitno rende) pa začinite i pobiberite po ukusu. Mesite masu ručno uz postepeno dodavanje prezli dok ne dobijete kompaktnu masu od koje se mogu praviti loptice tj. ćufte. Od ove mase pravite ćufte, propržite ih na ulju da dobiju boju pa ih ređajte u šerpu (u kojoj ćete nastaviti kuvanje). Pripremite sada sos.
Za sos Vam je potrebno :
- 500 ml kiselog mleka
- 1/2 l vode
- 2 kašike brašna
- 2 čena belog luka 
- 1 kocka za supu
- peršun
Na ulju, u kome su se ćufte pržile, propržite brašno pa nalijte sa vodom i dobro promešajte žicom za mućenje da nema grudvica. Dodajte izmrvljenu kocku za supu, kiselo mleko i usitnjen beli luk i sve dobro promešajte i pustite da provri. Kad sos provri prelijte ga preko ćufti u šerpi , stavite šerpu na ringlu i krčkajte još oko 20 minuta na tihoj vatri. Kada je gotovo po potrebi začinite po ukusu i dodajte sitno seckan peršun. Služite toplo uz pire krompir ili pirinač.
P.S. Fantastičan ukus ! Uživaćete ! Prijatno :-D     

10 коментара:

  1. U super izgleda, ovo jos nisam probala.
    Hvala Jovana, prvom prilikom cu isprobati recept:))

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na linku draga Jovana, jelo ti je jako ukusno, fino sam se napapala, i doći ću opet da prepišem koji recept. Pozdrav. Loredana.

    ОдговориИзбриши
  3. Drage moje hvala Vam puno puno puno ! Loredana nema na cemu i svratite kada god mozete ! Biljana jelo je zaista preukusno a priznacete da je doslo vreme da malo zamenimo pavlake i sok od paradajza u sosovima sa ovom idealnom zamenom ! Fantasticno je zaista ! Veliki pozdrav :-D

    ОдговориИзбриши
  4. Ovaj sos zaista zveuči vrlo ukusno i interesantno :)

    ОдговориИзбриши
  5. I jeste takav zaista draga Lenka ! Pozdrav :-*

    ОдговориИзбриши
  6. Uvijek jedem ćufte u unaku od rajčica, ali ovo je nešto primamljivo i novo. Baš ću probati. Sve pohvale Jovana;)! Pusa.

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala draga LadyA ! Probaj i uzivaj ! Pozdrav :-*

    ОдговориИзбриши
  8. Graga Jovana, hvala na lepoj dobrodoslici. Ovaj recept sam tako davno pravila, da sam i zaboravila na njega...hvala sto si me podsetila...

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман16. март 2012. 17:03

    SUper recept!!!Danas smo svi uzivali u cuftama njamii :)

    ОдговориИзбриши