недеља, 31. јул 2011.

Griz knedle sa šljivama

11


- 200 gr pšeničnog griza
- 3 dl mleka
- 2 dl vode
- 1 veće jaje
- 2 kašike ulja
- 2 kesice vanil šećera
- prstohvat soli
- šljive (količina po želji)
- prezle ili mleveni keks za umakanje
- šećera po želji za umakanje




Stavite vodu, so i mleko da prokuvaju.U prokuvano sipajte ulje i lagano dodajte griz sve vreme mešajući žicom za mućenje. Kuvajte dok se masa ne zgusne pa ostavite da se prohladi. U ohlađen griz dodajte 1 kesicu vanil šećera i jaje i rukama umesite da se masa ujednači. Vlažnim rukama napravite 15 jednakih loptica (broj i veličina loptica zavisi od toga da li ćete da stavljate celu, polovinu ili četvrtinu šljive). Šljive operite, prosušite, izvadite im koštice i isecite na pola (tako sam ja radila) pa ih pospite sa vanil šećerom i promešajte. Svaku lopticu rastanjite na vlažnom dlanu , stavite polovinu šljive i oblikujte vlažnim rukama loptu. Stavljajte loptice u ključalu vodu da se kuvaju oko 10 -tak minuta tj. kad isplivaju na površinu kuvajte ih još par minuta.Prezle blago propržite i dodajte im šećer. Gotove knedle vadite rešetkastom kašikom i uvaljajte ih u pripremljene prezle i ređajte ih na tacnu. Služite ih tople ili hladne - podjednako su ukusne i mekane!Prijatno!




11 коментара:

  1. Nisam radila knedle s grizom, ali za sve postoji prvi put!

    ОдговориИзбриши
  2. Perfektne su ti ispale..i odlicno izgledaju!! Kako bih sad smazala jednu ili 3 :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Ovakve jos nisam pravila a ni jela.Jako ti lepo izgledaju!!Hvala za receptic:)

    ОдговориИзбриши
  4. E volim ja gomboce i ove prezle hrskave.Ali sa grizom nisma ja ni jela ni pravila.Odlicna ideja;)

    ОдговориИзбриши
  5. Krasne su. Uglavnom sam jela knedle od krumpirovog tijesta, morala bih probati i ovakve, stvarno odlično izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  6. Volim knedle sa šljivama, tvoje odlično izgledaju !

    ОдговориИзбриши
  7. Oh, kakve divne dame:) Baš su ti predivne, bravo. Obožavam ih i skoro sam ih radila bukvalno dan za danom koliko su se dopale mojima. Mi baš šljive u kolačima jedemo skoro samo u knedlama:)

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман29. јул 2012. 15:51

    upravo sam probala da napravim, nemoguce da ide 200 gr griza, pregusto je

    ОдговориИзбриши
  9. Anoniman, i treba da bude gusto, posle rukama mesite sa jajetom i sve bude kako treba ;-) nema greške , pozdrav!

    ОдговориИзбриши