уторак, 15. фебруар 2011.

Slane cigarete by Maxivida i Bronhi rolat by Roler

12

Slane cigarete by Maxivida



- 360 gr brašna
- 100 gr margarina
- 6 kašika mleka
- 2,5 kašike spanaća 
- 1 kašičica soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 žumance 
- 1 belance za premazivanje 
- susam za posipanje


Brašno, iseckan margarin, žumance, mleko, spanać , prašak za pecivo i so umesite u divno glatko testo. Razvaljajte ga na 5 mm debljine i secite štapiće ili vadite krugove , ređajte ih na papirom obložen pleh, premažite belancetom ili , kao što je Maxivida predložila, uljem i belim lukom (u prahu ili svežim,gnječenim), pospite susamom i pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta. Ostavite da se prohlade pa uživajte!


P.S. Ma zaista brzi i preukusni slani zalogaji (trebalo mi je 8 minuta da sve umesim, 10 min da ih iseckam i povadim i još 15-tak minuta da se ispeku ) !! Ja sam koristila onaj zamrznuti "kašasti" spanać koji je i jedino dobar za ovakve stvari pa mi je zato trebalo malo više brašna nego što piše u originalnom receptu ! HVALA draga Maxivida tj. hvala tvojoj baki na savršenim slanim cigarama i verujem kad kažeš da ih je baka obožavala - a kako i ne bi !

Bronhi rolat by Roler




Za koru Vam je potrebno :
- 3 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mleka
- 4 kašike brašna
- 4 kašike ulja
- 2 kašike kakaa
- 1/2 kesice praška za pecivo


Umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko i još malo mutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i kakaom pa dodajte u smesu od jaja i mutite samo toliko dok se masa ne ujednači. Na kraju dodajte ulje i polako promešajte . Smesu sipajte u papirom za pečenje obložen veliki pleh od šporeta (moj je nakrivljen na jednu stranu pa sam pekla u malo manjem i zbog toga je kora malo deblja i manje urolana). Poravnajte i pecite na 180 stepeni oko 15-tak minuta (pazite da Vam se kora ne presuši pa da puca kad je rolate - dakle čim počne da se odvaja malo od papira izvadite koru ). Pečenu koru prevrnite na čistu krpu, polako skinite papir i odmah je urolajte pa pustite da se ohladi , a Vi za to vreme pripremite ovaj divan fil .
Za fil Vam je potrebno :
- 5 dl mleka
- 125 gr margarina
- 100 gr šećera
- 50 gr brašna
- 50 gr gustina
- 50 gr čokolade 
- 10 bronhi bombonica


U 2 dl mleka žicom za mućenje razmutite brašno i gustin da nema grudvica. Preostalih 3 dl mleka sipajte u šerpu zajedno sa šećerom i bronhi bombonicama pa stavite da prokuva povremeno mešajući da se bombonice istope. Kad je mleko prokuvalo a bombonice se istopile, polako sipajte pripremljenu smesu od brašna i gustina i mešajte žicom za mućenje dok se smesa ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi. U međuvremenu dobro izradite margarin pa ga sjedinite sa ohlađenim filom. Fil podelite na dva dela pa u jedan deo dodajte prethodno istopljenu i malo prohlađenu čokoladu i dobro promešajte. Ohlađenu koru polako odvijte , premažite je prvo sa belim filom a preko belog stavite crni fil i opet urolajte. Ostavite rolat u frižider da se stegne (najbolje preko noći) . Secite na kriške uz koje se lakše diše, dekorišite po želji i uživajte ! 
P.S. Zaista neverovatno ukusan i osvežavajući rolat !! U original receptu piše da se stavi oštro brašno ali ja sam stavila meko i sve je bilo savršeno ! Ako volite ove bombonice morate onda probati ovaj rolat - bićete oduševljeni !! 



12 коментара:

  1. Hvala tebi Jovana što si tako brzo odreagovala! Inače, ja sam slučajno imala svežeg spanaća u kući, zamrznuti je stvarno mnogo praktičniji, daleko kraće traje spremanje. Drago mi je da su ti se dopale.

    ОдговориИзбриши
  2. Nema na čemu draga Maxivida , čim me recept osvoji svojom slikom i jednostavnom pripremom moram ga odmah spremiti :-))) ! Pozdrav draga!!

    ОдговориИзбриши
  3. Divno,draga,odlično ti je ispao i rolat i cigarete:)

    ОдговориИзбриши
  4. Bas si brza, ja sam tek pre par minuta videla recept za te cigaretice a kod tebe vec mirisu :)
    Ovaj rolat zvuci jako fino, snimila sam ga odavno ali nikada nije dosao na red. Pravila sam jedan kolac sa Bronhi bombonama i jako mi se svideo tako da verujem da ni rolatu ne bi nasla zamerku ;)
    Super fotke!

    ОдговориИзбриши
  5. fantastično si ovo sve napravila :) bronhi rolat mi se posebno sviđa :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala Vam devojke !!
    Mihaela draga videla sam ja taj fantastičan kolačić kod tebe i nameravam da ga pravim jer verujem da je odličan ukus !!
    Veliki pozdrav za sve !! :-)))

    ОдговориИзбриши
  7. Oba recepta izvedena do perfekcije. Ja bih radije one 'cigarete'!

    ОдговориИзбриши
  8. Perfekno! Videla sam danas kod Maxvida i ti si zaista napravila odlicno kao i ona! a rolat izgleda jako primamljivo! Super fotke!

    ОдговориИзбриши
  9. Oduševila me zelena boja cigareta. Super ideja sa špinatom... Rolada, savršeno. Tko bi se sjetio Bronhija...

    ОдговориИзбриши