уторак, 22. фебруар 2011.

Griz palačinke

17


- 125 gr brašna
- 125 gr griza
- 2,5 dl tople vode
- 60 ml toplog mleka
- 1 jaje
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- prtohvat soli
- med za premazivanje


U 1 dl tople vode stavite šećer i kvasac pa ostavite na toplom 15-tak minuta. Pomešajte brašno, griz i so. U posebnu vanglicu kratko mutite jaje, dodajte preostalu toplu vodu, ekstrakt vanile i mleko i još malo mutite pa sipajte brašno pomešano sa soli i grizom i na kraju nadošao kvasac i mutite mikserom samo toliko da se sve lepo sjedini - masa će biti gustine jogurta. Ostavite prekrivenu smesu 1 h. Malom kutlačom stavljajte smesu u tiganj na malo ulja i razmažite u krug pa pecite sa obe strane dok ne porumeni. Gotove palačinke premažite medom i služite. 


P.S. Sjajne i neodoljivo mekane palačinke ! Meni je od ove smese ispalo 15 palačinki prečnika 15 cm, a vi po želji možete povećati količinu sastojaka ! Mogu biti i slane samo izostavite ekstrakt vanile! Uživajte i prijatno !

17 коментара:

  1. Obicno se vikendom posvetim dorucku jer radnim danom svi negde zure, lete i retko je da su svi zajedno za stolom (ja pretezno preskacem taj najvazniji obrok) tako da cu ove tvoje palacinke sacuvati za tu specijalnu priliku kad ih okupim. Mislim da ce se deca oduseviti :)

    ОдговориИзбриши
  2. Oduševila sam se receptom, probaću ga sigurno jer palačinke izgledaju prelepo. Bravo Jovana!

    ОдговориИзбриши
  3. Lepo izgledaju, Jovana da svratim na jednu palacinku i ovako ima rodbinu u Vrsac...Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. ili ćeš ti prestat postat recepte sa palačinkama ili ću te prestat čitat,jer ću inače za 10 dana postat bačvica!
    sve mi izgleda fino i onda isprobavam i samo se debljam :-(

    ОдговориИзбриши
  5. nikad čula još za ovakakv recept za palačinke, ali probat ću ih definitvno. .jer mi zvuči i izgleda njam njam. .

    ОдговориИзбриши
  6. Jako ukusno slicno pravim ali sa projinim brasnom (kukuruznim)

    ОдговориИзбриши
  7. Ovakve jos nisam probala.Svaka ti cast na idejama!!Hvala sto ih delis s nama:))

    ОдговориИзбриши
  8. Jovana ,oduševljavaju me tvoji recepti:)) zaista interesantan recept!

    ОдговориИзбриши
  9. Pravila sam tvoje mak palačinke,tako da ne sumnjam u ukus ovih finih palačinkica-zlatne boje!

    ОдговориИзбриши
  10. Ja bi izostavila samo šećer i jela ih slane kao tortilje. Gde nabavljaš sve te ideje Jovana!

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala svima na sjajnim komentarima !! Divni ste svi !!
    Jelena malo šećera mora da ide zbog kvasca ali izostavi samo ekstrakt vanile i eto slane palačinke ;-)))))))) !
    VELIKI POZDRAV ZA SVE!!

    ОдговориИзбриши
  12. Joja, divno izgledaju!
    Za tvoj trud, recepte i slikice imaš nagradicu na mom blogu: http://dalmatiagourmande.blogspot.com/2011/02/blog-award-i-7-stvari-od-meni.html :)

    ОдговориИзбриши
  13. Obožavam griz tako da bilježim i ovaj i prethodni recept. Moram pohvaliti slike, jako lijepo izgledaju...

    ОдговориИзбриши