- 125 gr brašna
- 125 gr griza
- 2,5 dl tople vode
- 60 ml toplog mleka
- 1 jaje
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- prtohvat soli
- med za premazivanje
U 1 dl tople vode stavite šećer i kvasac pa ostavite na toplom 15-tak minuta. Pomešajte brašno, griz i so. U posebnu vanglicu kratko mutite jaje, dodajte preostalu toplu vodu, ekstrakt vanile i mleko i još malo mutite pa sipajte brašno pomešano sa soli i grizom i na kraju nadošao kvasac i mutite mikserom samo toliko da se sve lepo sjedini - masa će biti gustine jogurta. Ostavite prekrivenu smesu 1 h. Malom kutlačom stavljajte smesu u tiganj na malo ulja i razmažite u krug pa pecite sa obe strane dok ne porumeni. Gotove palačinke premažite medom i služite.
P.S. Sjajne i neodoljivo mekane palačinke ! Meni je od ove smese ispalo 15 palačinki prečnika 15 cm, a vi po želji možete povećati količinu sastojaka ! Mogu biti i slane samo izostavite ekstrakt vanile! Uživajte i prijatno !
Obicno se vikendom posvetim dorucku jer radnim danom svi negde zure, lete i retko je da su svi zajedno za stolom (ja pretezno preskacem taj najvazniji obrok) tako da cu ove tvoje palacinke sacuvati za tu specijalnu priliku kad ih okupim. Mislim da ce se deca oduseviti :)
ОдговориИзбришиOduševila sam se receptom, probaću ga sigurno jer palačinke izgledaju prelepo. Bravo Jovana!
ОдговориИзбришиLepo izgledaju, Jovana da svratim na jednu palacinku i ovako ima rodbinu u Vrsac...Pozdrav.
ОдговориИзбришиili ćeš ti prestat postat recepte sa palačinkama ili ću te prestat čitat,jer ću inače za 10 dana postat bačvica!
ОдговориИзбришиsve mi izgleda fino i onda isprobavam i samo se debljam :-(
Those pancakes looks so delicious.
ОдговориИзбришиnikad čula još za ovakakv recept za palačinke, ali probat ću ih definitvno. .jer mi zvuči i izgleda njam njam. .
ОдговориИзбришиJako ukusno slicno pravim ali sa projinim brasnom (kukuruznim)
ОдговориИзбришиFantastične palačinke!
ОдговориИзбришиObožavam palačinke!!!:)))
ОдговориИзбришиOvakve jos nisam probala.Svaka ti cast na idejama!!Hvala sto ih delis s nama:))
ОдговориИзбришиJovana ,oduševljavaju me tvoji recepti:)) zaista interesantan recept!
ОдговориИзбришиPravila sam tvoje mak palačinke,tako da ne sumnjam u ukus ovih finih palačinkica-zlatne boje!
ОдговориИзбришиJa bi izostavila samo šećer i jela ih slane kao tortilje. Gde nabavljaš sve te ideje Jovana!
ОдговориИзбришиHvala svima na sjajnim komentarima !! Divni ste svi !!
ОдговориИзбришиJelena malo šećera mora da ide zbog kvasca ali izostavi samo ekstrakt vanile i eto slane palačinke ;-)))))))) !
VELIKI POZDRAV ZA SVE!!
Joja, divno izgledaju!
ОдговориИзбришиZa tvoj trud, recepte i slikice imaš nagradicu na mom blogu: http://dalmatiagourmande.blogspot.com/2011/02/blog-award-i-7-stvari-od-meni.html :)
Obožavam griz tako da bilježim i ovaj i prethodni recept. Moram pohvaliti slike, jako lijepo izgledaju...
ОдговориИзбришиMajo, Jubistacha hvala Vam devojke !!
ОдговориИзбриши