четвртак, 20. јануар 2011.

Lepinjice

10

- oko 450 gr brašna
- 75 gr rastopljenog margarina+50 gr za premazivanje
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika instant pire krompira (pahuljice)
- 1 kašičica šećera
- 1 puna kašičica soli
Stavite kvasac sa kašičicom šećera u 75 ml tople vode i ostavite 15-tak minuta da nadođe. Izmiksirajte margarin sa kašičicom soli pa dodajte pahuljice za pire krompir , sipajte 1,5 dl vruće vode i mutite mikserom 2 minuta. U smesu dodajte 150 gr brašna i mutite mikserom dok se masa ne ujednači a onda , sa preostalim brašnom, zamesite mekše glatko testo. Ostavite testo da odstoji na toplom 30 minuta. Prebacte ga na pobrašnjenu radnu površinu, premesite i ostavite da odstoji još 10 minuta. Podelite testo na 12 jednakih loptica , ređajte ih u papirom za pečenje obložen pleh, premažite ih sa otopljenih 50 gr margarina (gornja slika) i ostavite 1h da odstoje (silom prilika meni su odstojale sat i 15 minuta ali ništa ne mari :-)) , loptice treba da se sastave u tih sat vremena-donja slika). Stavite lepinjice da se peku na 200 stepeni oko 25 minuta tj dok ne dobiju lepu zlatnu boju . Prijatno!
P.S. Odlično pecivo za sendviče ili jednostavno u vruće lepinjice stavite parče sira ili kajmaka i - uživajte ! 

10 коментара:

  1. Lepinjice su divne, da mi je sad jedna za doručak topla i mirisa, ajde pošalji koju:)
    Hvala ti na lijepom komentaru.
    Pusa.

    ОдговориИзбриши
  2. Vrlo interesantno. Lepinjice jako volim i cesto pravim. Verujem da dodatak instant pirea cini cuda za socnost.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Baš su dobre ove lepinjice, interesantno mi je dodavanje krompira :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Bas primamljivo deluju, ovo s krompirom nisam probala:)

    ОдговориИзбриши
  5. Izgledaju super, nisam nikad probala sa pire krompir pahuljicama..moram da probam, jer ove tvoje su predivne!

    ОдговориИзбриши