понедељак, 27. децембар 2010.

Deda Mraz od testa

13

- oko 500 gr brašna
- 120 gr šećera
- 120 ml mleka
- 60 ml vode
- 60 gr margarina
- 2 jaja + 2 žumanceta za premazivanje
- 1 kesica suvog kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 3 kapi crvene prehrambene boje
- 2 zrna suvog grožđa
Stavite mleko, vodu i margarin da se ugreju tj. da se margarin istopi pa prohladite (da bude mlako). U vanglici sjedinite pola količine brašna , so, šećer, kvasac , jaja i dodajte mlaku mešavinu od mleka , vode i margarina pa promešajte. Sa preostalim brašnom zamesite testo. Ostavite da odstoji 1 h. Premesite testo i podelite ga na 2 dela - jedan malo veći od drugog. Od većeg dela razvucite oblik glave (vidite sliku) i položite je u papirom za pečenje obložen pleh. Manji deo testa podelite na dva dela - opet jedan veći od drugog. Od većeg dela napravite bradu (vidite sliku) tako što ćete makazama seći trake i uvrtati ih. Položite bradu na donji deo glave. Od manjeg dela napravite nos, brkove , obod kape (krajeve oboda podvucite pod glavu) i kapu (takođe podvucite kraj pod glavu ). Za oči stavite zrna suvog grožđa. U jedno umućeno žumance stavite crvenu boju i premažite kapu i nos. Sa drugim žumancetom premažite ostatak testa. Stavite da se peče na 190 stepeni oko 15 minuta tj dok ne porumeni. Pečeno testo ostavite da se ohladi pa služite za najluđu noć ili poklonite nekom detetu - jako će se obradovati :-))!
P.S. Testo je slatko i veoma ukusno, a pravljenje nimalo komlikovano ! Uživajte ! Prijatno ! :-)))  

Related Posts:

  • Irske krompir pitice by Ana - 230 gr brašna- 200 gr kuvanog krompira- 50 gr margarina- 1 puna kašika kisele pavlake- 1 ravna kašičica praška za pecivo- 1 kašičica soli- peršun&n… Read More
  • Kiflice i hleb sa bundevom - oko 700 gr brašna- 400 gr pirea od bundeve- 2 dl toplog mleka + 2 kašike za premazivanje- 1 kocka svežeg kvasca- 1 jaje + 1 žumance za premazivanj… Read More
  • Hleb sa kokicama - oko 550 gr brašna- 3 dl tople vode- 50 gr kokica- 50 ml ulja- 2 kašičice soli- 1 kašičica šećera- 1 kesica suvog kvascaKokice stavite u blender i u… Read More
  • Krofnice sa rikota sirom - 225 gr rikota sira- 140 gr brašna- 55 gr šećera- 3 jaja- 2 kašičice praška za pecivo- 1 kašičica ekstrakta vanile- 1/2 kašičice soli- šećer u prah… Read More
  • Hleb sa palentom I / IIHleb sa palentom I - 300 gr brašna- 100 gr palente- 225 ml mleka- 50 ml vode- 30 ml ulja- 1 kesica suvog kvasca- 1 ravna kašika soli- 1 kašičica šeće… Read More

13 коментара:

  1. Ijaoooo kako je lep Deda Mraz!
    Sta mislis, da li bi brada mogla da se prelije sa malo belog fondana posto je testo slatko?

    ОдговориИзбриши
  2. I zaboravih, mnogo ti je lep praznicni izgled bloga :)

    ОдговориИзбриши
  3. Taci draga hvala ti puno !! Uh nisam sigurna za fondan , ako slučajno probaš javni mi obavezno kako je ispalo i dal može !! VELIKI POZDRAV!! :-)))
    Maxivida hvala Vam puno !! :-D

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Danijela draga ! Probajte odličnog je i ukusa !! ;-)))

    ОдговориИзбриши
  5. Mihaela, Tadeja devojke hvala VAm !! Odličan je i lak za pripremu!! :-))

    ОдговориИзбриши
  6. Pa gde si se to setila da pravis???! Kraaasan Deda Mraz! Srecna ti Nova, puno zdravlja, veselja i srece... i naravno, puno inspiracije za nove postove u 2011.! Pozdrav iz Pozarevca!

    ОдговориИзбриши
  7. Hehehehehe inspiracija je u deci draga moja!! ;-)) Sve najlepše želim i ja Vama i Vašoj porodici !! Veliki pozdrav :-)))!

    ОдговориИзбриши
  8. NEsto sto nisam jos videla..fantasticno!!!!! Srecna Nova Godina!!!

    ОдговориИзбриши