уторак, 1. јун 2010.

Pita sa jabukama

0

Za testo Vam je potrebno:
- oko 300 gr brašna
- 200 gr margarina
- 6 kašika hladne vode
- 1 kašika šećera
- pola kašičice soli
Umutite margarin sa mikserom pa mu dodajte šećer, so , vodu i brašno i mutite još malo dok ne dobijete grudvice, a onda isključite mikser i rukama umesite glatko testo. Testo uvijte u providnu foliju pa ga ostavite u frižideru pola sata. Izvadite testo pa ga podelite na 2 dela-jedan manji i jedan veći. Veći deo razvucite malo više od veličine kalupa ili tepsije. Kalup premažite margarinom (i dno i stranice) pa stavite testo ali tako da ivice budu podignute (prstima ih pritisnite uz kalup). Izbušite viljuškom testo na nekoliko mesta da se ne bi dizalo u toku pečenja. Preko testa stavite fil od jabuka pa narendajte ostatak testa preko fila i stavite da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Ugrejte malo džem od kajsija. Gotov kolač , dok je još vreo, premažite ugrejanim džemom a kad se ohladi pospite šećerom u prahu.
Za fil Vam je potrebno:
- 1 kg jabuka
- 2 pune kašike šećera
- 2 kašičice gustina
- 1 kesica vanil šećera
- sok od 1 limuna 
- malo cimeta 
- malo muskantnog oraščića
Jabuke ogulite pa ih izrendajte na rende ali na onu stranu sto ima samo 4 tzv.linije (onu što najmanje koristimo :-D ) pa ih zalijte sokom od limuna i ostavite malo da odstoje pa ih iscedite od suvišne tečnosti. Dodajte im šećer, vanil šećer, gustin, cimet i oraščić pa sve dobro promešajte.
Za premazivanje i posipanje :
- 4 kašike džema od kajsija
- šećer u prahu
 P.S. Ovu pitu neko zove i engleska i američka ali to nije bitno kao ukus koje je fenomenalan ! Možete je praviti i sa nekim drugim voćem npr. višnjama, breskvama...

0 коментара:

Постави коментар