понедељак, 23. мај 2011.

Kolač sa tikvicama

11

- 350 gr brašna
- 270 gr šećera
- 120 ml jogurta
- 120 ml ulja
- 115 gr margarina
- 80 gr kakaa
- 90 gr seckane čokolade
- 2 jaja
- 2 manje tikvice
- 2 kašičice nes-kafe
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo


Tikvice ogulite i izrendajte na krupnu stranu renda pa ostavite sa strane. Umutite omekšali margarin sa šećerom pa dodajte ulje, vanilu i mutite da se masa sjedini,pa dodajte jedno po jedno jaje. Posebno pomešajte brašno sa nes-kafom, kakaom, praškom za pecivo, soli, sodom bikarbonom pa polako dodajte iz dva puta u masu naizmenično sa jogurtom i mutite na najmanjoj brzini da se sve lepo sjedini. Iscedite tikvice i , zajedno sa seckanom čokoladom, dodajte u smesu pa polako promešajte varjačom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut uski, dugački kalup i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Gotov kolač ostavite da se prohladi pa ga prelijte otopljenom čokoladom ili pospite prah šećerom.Uživajte!


P.S. Zaista fenomenalan i sočan kolač! Prijatno!

11 коментара:

  1. Vrlo interesantna kombinacija :)), pretpostavljam da mu tikvice dodaju na sočnosti.

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam tikvice i iako su blagog, neutralnog ukusa nikada ih nisam probala u slatkoj varijanti! Vrlo interesantno!! :))

    ОдговориИзбриши
  3. S tikvicama je sve odlično! Kolač ti je divan i sigurna sam da se topi u ustima. Njam!

    ОдговориИзбриши
  4. koncept tikvice u kolaću mi je zanimljivo

    ОдговориИзбриши
  5. Zašto da ne! Tikvice imaju blag ukus i nežnu teksturu, a još daju vlažnost. Samo što ja svojim gostima ne bi saopštila šta jedu, već bi posle otkrila tajnu!

    ОдговориИзбриши
  6. Pre desetak godina sam prvi put čula da neko stavlja tikvice u kolač. Naravno, zbog vlažnosti. U vreme kada sam ja učila da mesim kolače, bio je popularan neki jednostavan, mešani kolač u koji su iz istog razloga išle rendane jabuke. Ništa se nisu osećale, čokolada im je poklapala aromu, ali ih je bilo ohoho. Sad me interesuje da li su u tom smislu tikvice bolje od jabuka i zašto, ili je svejedno šta ćeš staviti pošto se zbog ukusa ionako ne stavlja.

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala svima na divnim komentarima! :-)
    Maxivida draga mislim da je zaista svejedno da li ćete staviti jabuke ili tikvice jer se zaista ne osećaju ali kolaču daju izuzetnu vlažnost i sočnost ! :-))

    ОдговориИзбриши
  8. Sličan kolač sam već radila , sa nešto manje sastojaka. Ovaj ću također napraviti, djeluje mi odličan i vjerujem kada kažeš da je jako ukusan. I super mi izgleda !

    ОдговориИзбриши
  9. Moram priznati da uopće ne sumnjam u finoće ovog lijepog kolača.

    ОдговориИзбриши
  10. Hello! =)
    Que bolo lindo!
    Chocolate é uma delícia!
    Um beijo,
    Vinni (Brasil)

    ОдговориИзбриши