петак, 18. март 2011.

Kiflice i hleb sa bundevom

7



- oko 700 gr brašna
- 400 gr pirea od bundeve
- 2 dl toplog mleka + 2 kašike za premazivanje
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 jaje + 1 žumance za premazivanje
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- oko 70 gr margarina
- susam, semenke suncokreta i bundeve


Bundevu ispecite ili skuvajte i ispasirajte (ako kuvate bundevu nemojte da je prekuvate već pazite da ostane u komadu ,dobro je ocedite pa ispasirajte). U 2 dl toplog mleka stavite kvasac , šećer i kašiku brašna i ostavite da kvasac nadođe. Polovinu količine brašna stavite u vanglicu pa dodajte  prašak za pecivo, nadošli kvasac, pire od bundeve , jaje i so. Umesite mekše , glatko testo postepeno dodavajući preostalu količinu brašna. Ostavite testo da naraste duplo. Premesite nadošlo testo, podelite ga na dva dela pa od jednog dela formirajte veknicu i stavite je u podmazan i pobrašnjen kalup za hleb i ostavite da naraste. Drugi deo testa podelite na dva dela. Svaki deo razvucite u krug i isecite na 12 trouglova. Na svaki trougao stavite po mali komadić margarina, uvijte u kiflicu i ređajte na pleh podmazan margarinom. Razmutite žumance sa 2 kašike mleka , premažite hleb i kiflice , pa hleb pospite sa semenkama suncokreta i bundeve, a kiflice sa susamom . Na svaku kiflicu stavite po komadić margarina, a na hleb samo na sredinu. Hleb pecite na 200 stepeni oko 35 minuta tj. dok ne porumeni (proverite čačkalicom da li je hleb pečen iznutra). Kiflice pecite na 180 stepeni oko 25 minuta tj. dok ne porumene. Pečen hleb ostavite da se prohladi u kalupu 10-tak minuta a onda ga uvijte u krpu i ostavite na žici da se skroz ohladi. Pečene kiflice - odmah jedite i uživajte !! :-))


P.S. Obožavam bundevu i nisam verovala da kiflice i hleb od iste mogu biti ovako savršeni! Prosto je neverovatno koliko su mekani ... ne mogu rečima opisati ! Ako ste ljubitelj bundeve obavezno probajte!! Uživaćete! Umesto margarina koji se stavlja u kiflice možete staviti sir ili šunku , a za slatke kiflice povećajte količinu šećera u testu za 2 kašike + 1 kašičica za kvasac, a so smanjite na 1 kašičicu i filujte ih džemom ili čokoladom ili već po želji! Prijatno!  :-))



7 коментара:

  1. Imam u zamrzivaču rendanu bundevu i hvala ti na ideji kako da je upotrebim. Hleb ima tako fantastično žutu boju, predivan je, kao i kiflice. Bravo Jovana!

    ОдговориИзбриши
  2. Lepo izgeda a pravo da ti kazem, nikada nisam probao a privalaci me izgled...

    ОдговориИзбриши
  3. Predivan kruh i kiflice ! Radila sam prije par mjeseci kiflice sa bundevom i oduševila se, bilježim ove tvoje i sigurno ću ih isprobati kada opet bude bilo bundeve. Slike su odlične !

    ОдговориИзбриши
  4. viđala sam ove recepte za kiflice sa bundevom i baš mi se dopadaju ovako žute, međutim nisam ih još isprobala, tebi je sve jako lijepo ispalo

    ОдговориИзбриши