четвртак, 24. март 2011.

Hleb sa krompirom / Hleb sa grizom

9

Hleb sa krompirom



- oko 600 gr brašna
- 220 gr kuvanog krompira
- 240 ml mlakog mleka
- 100 gr kačkavalja
- 120 ml mlake vode
- 2 kašike masti
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kesica suvog kvasca


Oljušten i skuvan krompir dobro ocedite pa ga izblendirajte zajedno sa mlekom i mašću dok ne postane kompaktna masa (krompir treba da bude vruć). U izblendiranu masu stavite suvi kvasac i šećer i ostavite 10-tak minuta da počne malo da peni (masa će samo malo da zapeni po površini). U vanglicu stavite pola količine brašna, so, sitno rendan kačkavalj i vodu, dodajte nadošlu masu sa krompirom i izmešajte rukama. Umesite mekše , glatko testo postepeno dodavajući preostalo brašno. Stavite testo u nauljenu vanglicu , pokrijte ga i ostavite 1 h da nadođe. Premesite nadošlo testo, oblikujte 2 veknice hleba i stavite ih u podmazane i pobrašnjene uske kalupe. Po želji, hleb možete zaseći na par mesta. Pokrijte veknice i ostavite još 45 minuta da nadođu. Premažite veknice mešavinom malo ulja i vode i stavite da se peku na 190 stepeni oko 45 minuta (čačkalicom proverite da li je hleb pečen iznutra). Gotove veknice ostavite u kalupu da se prohlade 10-tak minuta a zatim ih uvijte u krpu i stavite na žicu za hlađenje da se skroz ohlade ili se služite dok su još topli - kao mi :-D ! Prijatno ! 
P.S. Ovo je izuzetno mekan hleb - prosto neverovatno !! Kačkavalj i krompir su definitivno dobitna kombinacija za hleb ! Od ove mase će Vam ispasti dve divne veknice hleba ali možete smanjiti količinu sastojaka - ja sam napravila jednu manju i jednu veću veknicu !Uživajte!! :-) 


Hleb sa grizom



- oko 300 gr brašna 
- 170 gr griza
- 230 ml tople vode
- 2 ravne kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika ulja
- 1/2 kesice suvog kvasca


U vodu stavite 140 gr brašna (uzetih od onih 300 gr) , šećer i kvasac i dobro promešajte žicom za mućenje da nema grudvica, pokrije činiju sa providnom rasegljivom folijom pa ostavite da nadođe. Stavite nadošli kvasac u vanglicu dodajte griz, so i ulje pa uz postepeno dodavanje preostalog brašna umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke (po potrebi dodajte još malo brašna). Stavite testo u nauljenu vanglicu, pokrijte ga i ostavite da naraste duplo. Nadošlo testo premesite , oblikujte veknu i stavite je u podmazan i pobrašnjen uski, duži kalup, zasecite na par mesta ,pokrijte i ostavite da još malo naraste (oko pola sata). Premažite testo sa malo vode i stavite da se peče na 200 stepeni oko 35 minuta (čačkalicom proverite da li je hleb pečen iznutra). Gotov hleb ostavite u kalupu da se malo prohladi pa ga umotajte u krpu i ostavite da se skroz ohladi i uživajte ! :-)
P.S. Sjajan i preukusan hleb ! Uživaćete kao i mi ! Prijatno! :-)

9 коментара:

  1. Vidim, bacila si se na isprobavanje raznih hljebova. Ja sam takodje 'opsjednuta' sa hljebovima svijeta i imam nekoliko u 'draftu'.
    Sad si me inspirisala da i ja probam neke.

    ОдговориИзбриши
  2. Ti si baš rešila da istražiš sve recepte za hleb. Da znaš da ti to nije loše obzirom na cenu hleba. Dodavala sam krompir đevrecima i ispalo je jako fino, a griz koristim u fokači, pa znam da je i to dobro.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlični recepti. Gdje ih samo nalaziš...
    Ovaj od griza ide odmah na isprobavanje!

    ОдговориИзбриши
  4. Recepti su ti odlicni!!! Ovo moram isprobati (i jedan i drugi :))))

    ОдговориИзбриши
  5. GROZNA SI!Dok isprobamo sve vrste hleba koje si nam postavila dobicemo ...kg.Ne zna se koji je lepsi,hvala ti za ovako divne recepte:)))

    ОдговориИзбриши
  6. oba kruha su predivna a mene nekako više mami ovaj sa grizom koji bilježim !

    ОдговориИзбриши