уторак, 01. фебруар 2011.

Panda hleb i Krempita by Mihaela

23

U okviru igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac naša domaćica je Mihaela sa bloga La casa de vainilla !! Njen blog je prepun sjajnih recepata i prosto nisam znala odakle da počnem, šta prvo da pravim !!! Pa odluka je morala da padne i evo - ovo su neki od mojih izbora ! Uživajte !

 Panda hleb


Ovaj hleb sam prosto morala probati da napravim! Kada sam ga videla na Mihaelinom blogu očarao me je a i njene slike postupka su me oduševile i deluju tako jednostavno ! U suštini i jeste jednostavno i hleb je bio gotov za 15 minuta (bez vremena narastanja testa)! Malo sam izmenila recept po Mihaelinom predlogu za kukuruzno brašno , ubacila sam svež kvasac i smanjila malo šećer (2 siromašne kašike). Meni je otišlo tačno 2 dl mleka ali to opet zavisi od težine žumanca ! Uostalom ,da ne ponavljam Mihaelu, sva detaljna objašnjenja možete videti na njenom blogu! I , na kraju da kažem, da sam ja ubacila usta pandi pa zato imam jedan deo "viška" (nisam uspela da stignem da slikam moj postupak rada ali uskoro ga pravim opet pa ću sve detaljno slikati )! Ne znam razlog pucanja jedne strane testa prilikom pečenja ali bitno je da bar malo podseća na pandu  - mislim , bar mene !!



- 250 gr belog brašna
- 50 gr kukuruznog brašna
- 20 gr margarina 
- 20 gr svežeg kvasca 
- 2 dl mleka
- 1 žumance
- 2 ravne kašike šećera
- 1 kašičica soli 
- 1 kašika slatke aleve paprike
- 1 kašika kakaa
Žumance izmutite u mleku sa žicom za mućenje, dodajte margarin, šećer i malo zagrejte. Stavite kvasac , izmešajte pa sve zajedno sipajte u mešavinu obe vrste brašna sa soli. Zamesite glatko testo dodajući još belog brašna po potrebi (ja sam dodala još 3 kašike). Podelite testo na tri dela, svaki uvijte u rastegljivu foliju i ostavite da odstoji na toplom 1 h. Kod mene je podela išla ovako - jedan deo 120 gr, drugi deo 220 gr i treći deo 310 gr. Kad je testo odstojalo radite sledeće : u najmanji deo stavite kakao izmešan sa kašikom vode i dobro umesite testo da postane braon, pa ga podelite na 5 jednakih delova. Drugi deo (210 gr) ostavite kakav jeste i podelite ga na 4 dela . U najveći deo dodajte alevu papriku pomešanu sa kašikom vode i mesite dok testo ne postane crveno pa ga podelite na dva dela - jedan manji, jedan veći. Dalji postupak pratite kod Mihaele! Inače ukus hleba je božanstven - mi smo ga jeli i sa slanim i sa slatkim - "u sve se meša" !!Uživajte ! 

Krempita

E sad - krempita ! Zašto baš Mihaelina ? Jednom sam , listajući njen blog, "snimila " ovu krempitu i pomislila kako je to dobar recept kada ti ostane 10 žumanaca od neke torte, kolača a ne znate šta ćete s njima! Našla sam se u toj situaciji (pravila sam kolač sa makom u koji idu belanca-uskoro će se naći na blogu) ali srećom sa samo 4 žumanaca i setila sam se ovog recepta pa rekoh da probam ! Ja sam recept tj. količinu sastojaka prilagodila sebi , umesto lisnatog testa stavila sam petit-ber keks, a Vi kako god želite !  




- 250 gr petit-ber keksa
- 200 gr šećera
- 6 dl mleka + malo mleka za umakanje keksa
- 2 dl slatke pavlake
- 4 žumanca
- 1 puna kašika gustina
- 1 kesica želatina
Želatin prelijte sa 4 kašike vode i ostavite 5 minuta da nabubri. U 1dl mleka stavite žumanca i gustin i dobro promešajte žicom za mućenje. Preostalih 5 dl mleka sa šećerom stavite da provri. U provrelo mleko polako sipajte razmućena žumanca sa gustinom i mešajte žicom. Pustite da ponovo provri , kuvajte 1 minut, sklonite sa ringle, dodajte nabubreli želatin i mešajte dok se želatin ne istopi. Ostavite da se malo prohladi pa stavite u frižider. Mešajte na svakih pola sata . Smesa će dobiti gustinu pudinga posle 4-5 h provedenih u frižideru. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je dodajte u prethodno izmiksanu i skroz ohlađenu smesu od žumanaca i dobro umutite da se smesa ujednači. U dublji pleh ređajte red keksa namočenog u mleko (pravite razmak između keksa) , prelijte keks pripremljenom smesom, pa preko smese opet poređajte keks. Stavite krempitu ponovo na hlađenje (ovog puta je dovoljno 1 h ) , secite krempitu, pospite je prah šećerom , sedite i sladite se ! 


P.S. Šta još da kažem o Mihaelinim receptima a da se ne ponavljam ? Svaki komentar je suvišan !! Hvala Mihaela na sjanim idejama i receptima  !!  

23 коментара:

  1. Divan ti je Panda hleb i ja sam ga pravila:))
    Šta reći za krempitesem suuupeer!

    ОдговориИзбриши
  2. Panda ti je mnogo simpatična! :)
    I sad mi se jedu krempite :(

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je nasmiješena panda. I gleda onako sastrane :)
    Bitno je da je kruh ukusan.
    Krempite, prva liga. Moja mama radi nešta slično s lisnatim tijestom.

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasno draga,sve pohvale! Recepti su super a naravno i tvoja izvedba, fotke... Velika pusa!

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Jovana, bas si me obradovala :)
    Panda izgleda bozanstveno, a i meni se cesto desi da pukne s jedne strane iako ne znam zasto.
    Krempita ti je, takodje, prelepa! Nama je jedna od omiljenih :)
    Pusa

    ОдговориИзбриши
  6. Vidjala sam ga na mnogim blogovima, pa cu izgleda i ja morati da ga probam. Tvoj odlicno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  7. Prvo da ti kazem da ti je kremita predobro ispala, a ja sam isto probala pandu i hehehe nista..Bacila sam oba puta..Svaka cast, tvoj izgleda kao panda!

    ОдговориИзбриши
  8. panda ti je odlično ispala, bravo, a i krempita! snimila sam ovu krempitu prije tjedan-dva i spremila si recept super je, a tvoja verzija s petit keksima mi se jako sviđa

    ОдговориИзбриши
  9. Tamara hvala draga !! Krempitu toplo preporučujem - savršena je !!

    ОдговориИзбриши
  10. Evo mene, kasnim sa komentarima. Mogu da zamislim kako se dečko obradovao ovom hlebu. Ja sam mislila kumčetu da ga pravim. Divno ti je ispao, ali fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
  11. Jovana super ti je izaslo, nema sta da se doda...

    ОдговориИзбриши
  12. Panda hleb je bas super i od svih koje sam videla ovaj najvise podseca na pandu :)

    A krempita je... au pa nemam reci, fantazija :)

    ОдговориИзбриши