четвртак, 20. јануар 2011.

Torta i kuglice sa kesten pireom

10


Za koru Vam je potrebno :
- 200 gr mlevenog keksa
- 80 gr margarina
- 50 gr čokolade
Stavite margarin i čokoladu na tihu vatru da se istope pa dodajte keks i promešajte. Rukom stavljajte smesu u okrugli kalup za tortu (najbolje prečnika 24 cm , mada možete kao i ja u kalup prečnika 28 cm , samo će ispasti tanja torta ). Dobro rukama utapkajte smesu i ostavite u frižider dok pripremate fil od kestena .
Za fil od kestena Vam je potrebno :
- 200 gr kesten pirea
- 4 dl mleka
- 1 kesica pudinga od vanile
- 3 kašike meda
- 1 kašika gustina
- 1 kašičica želatina
U 1 dl hladnog mleka (uzetih od ovih 4 dl) razmutite prašak za puding, gustin i želatin. Preostalih 3 dl mleka i med stavite da prokuva pa polako sipajte pripremljenu smesu i mešajte žicom za mućenje. Kuvajte 4 minuta uz neprestano mešanje. Sklonite sa ringle pa mikserom umešajte seckan kesten pire dok ne dobijete kompaktnu smesu. Fil rasporedite preko kore i vratite u frižider da se hladi dok pripremate fil od pavlake.
Za fil od pavlake Vam je potrebno :
- 4 dl kisele pavlake
- 2,5 dl slatke pavlake
- 3 kašike meda
- 2 kašičice želatina
Želatin prelijte sa 5 kašika vode i ostavite da nabubri 5 minuta. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag pa dodajte kiselu pavlaku i med i mutite dok se sve lepo ne izjednači (oko 2 minuta). Stavite želatin u šerpicu i na tihoj vatri ga otopite , dodajte mu 3 kašike umućene smese od pavlake i meda i mešajte žicom za mućenje dok se lepo ne ujednači pa sve sipajte u smesu od pavlake i meda i mutite mikserom 2 minuta (da se sve ujednači). Sipajte preko fila od kestena i vratite u frižider da se hladi minimum 3 h pre stavljanja glazure. 
Za glazuru Vam je potrebno :
- 100 gr čokolade 
- 3 kašike ulja
Stavite izlomljenu čokoladu i ulje u šerpicu i na laganoj vatri mešajte dok se čokolada ne istopi pa prelijte tortu i stavite u frižider da se stegne. Ukrasite kuglicama sa kesten pireom i služite. Prijatno! 

Kuglice sa kesten pireom 
- 100 gr lešnik napolitanki
- 80 gr čokolade
- 50 gr kesten pirea
- 50 gr margarina
Stavite margarin i čokoladu da se istope na tihoj vatri. Kesten pire izmiksirajte pa mu dodajte otopljen margarin sa čokoladom i kratko mutite. Napolitanke izmrvite , dodajte ih u smesu od kestena i još malo mikserom mutite tj. dok se sve ne sjedini. Stavite smesu u frižider da se stegne pa oblikujte kuglice, dekorišite ih po želji i uživajte. Prijatno!
P.S. Savršena kombinacija ukusa i torte i kuglica za moj današnji imendan - da se malo počastimo!! Uživajte ! 

10 коментара:

  1. Ajmeee koja divota!!! Bravo draga Jovana, prava si majstorica.
    Pusa.

    ОдговориИзбриши
  2. Draga srecan ti imendan!Torta ti je predivna kao i uvek!

    ОдговориИзбриши
  3. Mljac! Ne da dobro izgleda, a u ukus ne sumnjam, sastojci moji omiljeni! :))

    ОдговориИзбриши
  4. Drage moje devojke hvala svima na divnim komentarima !!! :-***

    ОдговориИзбриши
  5. Vidi, par dana nisam stizala pogledati šta radiš... kad ono, sačeka me puuuno prekrasnih recepata! Sjajno izgleda. I sigurno je sve preeeeefino!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala Sandrice i veruj mi na reč sve je sjajno !!!

    ОдговориИзбриши