петак, 21. јануар 2011.

Pecivo sa raženim pahuljicama

8


- 35o gr brašna
- 50 gr kukuruznog brašna
- 50 gr raženih pahuljica
- 50 gr margarina
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 dl mleka + malo za premazivanje 
- 70 ml jogurta
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- susam za posipanje
Mleko, šećer, maragrin i 1 dl vode stavite da se zagreje na tihoj vatri i mešajte dok se margarin ne otopi . U vanglici izmešajte obe vrste brašna, ražene pahuljice, suvi kvasac i so pa dodajte mešavinu sa mlekom i jogurt (prethodno zagrejan na sobnoj temperaturi tj. izvadite ga ranije iz frižidera da ne bude hladan).Umesite glatko, mekše testo i ostavite 25 minuta na toplom. Premesite testo, podelite na 9 jednakih loptica (ili već koliko želite), ređajte ih na papirom za pečenje obložen pleh i zasecite nožem na vrhu. Ostavite još 15-tak minuta da odstoje prekrivene krpom, premažite ih mlekom, pospite susamom pa pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!
P.S. Savršeno pecivo za doručak ili večeru i divne sendviče  !! Umesto raženih možete koristiti zobene pahuljice , za posipanje možete stavljati lan, mak, semenke bundeve, suncokreta, a umesto suvog kvasca možete staviti svež i to 1/2 kockice koju ćete izmrviti u toplu mešavinu od mleka, margarina, šećera i vode i ostaviti malo na toplom da naraste... Uživajte ! 

8 коментара:

  1. Jovana jel ovo kukuruzno brašno palenta ili ono belo ili žuto kukuruzno što na pijaci prodaju?

    ОдговориИзбриши
  2. Jeco draga žuto kukuruzno brašno, ja kupujem u kesi , proizvođač "Corn" ! Pozdrav! :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Sad sam pocrvenelaaaaaa....Hvala draga Marijana :-))) U pripremi su još puno dobrih recepata za slana i slatka peciva :-))) ! Pozdrav!!

    ОдговориИзбриши
  4. DIVNO!!!!!!Da li treba jos nesto da dodam?:))

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo kradem :))
    Svaka cast tebi na energiji! Da sve napravis, fotografises, okacis i jos stizes da procaskas sa nama :-*

    ОдговориИзбриши
  6. Majče hvala draga!! :-))
    Taci, zadovoljstvo je moje !! :-))))

    ОдговориИзбриши
  7. Nema ništa bolje od domaćeg peciva! Prekrasno ti je ispalo! Uživaj!

    ОдговориИзбриши