среда, 27. октобар 2010.

Štrudla sa makom

21

Za testo Vam je potrebno :
- oko 600 gr brašna
- 2,5 dl toplog mleka
- 70 gr šećera
- 2 jajeta + 1 žumance za premazivanje štrudle
- 150 gr margarina
- 2 kesice suvog kvasca
- prstohvat soli
Posebno u vanglici umutite margarin, jaja, šećer, mleko i so pa sipajte smesu u brašno prethodno pomešano sa suvim kvascem. Zamesite divno glatko testo i ostavite ga da odstoji pola sata. Razvucite testo u oblik pravougaonika oko 1 cm debljine, premažite nadevom i urolajte u rolat. Stavite štrudlu u pleh obložen papirom za pečenje , premažite žumancetom i ostavite još 20 minuta da odstoji. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. 
Za nadev Vam je potrebno :
- 500 gr mlevenog maka ( sa svim dodacima za kolače ) 
- 100 gr suvog grožđa (po želji)
- 2 dl vrelog mleka
- kašičica cimeta
Prelijte mešavinu maka, suvog grožđa i cimeta sa vrelim mlekom i dobro promešajte (ja ne stavljam suvo grožđe jer ga ne volim ), pa nafilujte testo. 
P.S. Šrtudla je fenomenalna! Pravila sam je specijalno za naše kumče jer obožava mak :-))) ! Pospite je šećerom u prahu i služite ! Po želji u testo možete dodati rendanu koricu limuna (ja ni limun ne volim pa ga ne stavljam :-D ) ! Prijatno! :-))))
 

21 коментар:

  1. najbolji domaći kolač kod nas se zove makovnjača,a ima i sestru orehnjaču koja se radi od oraha. Ta dva kolača su tradicionalni u cijeloj Hrvatskoj. Njamii!

    Kiss!

    ОдговориИзбриши
  2. Da draga moja, štrudlu sa orasima radim ovih dana ! VELIKI POZDRAV!

    ОдговориИзбриши
  3. Jako ti je lijepo uspjela makovnjača, tako mi zovemo dizano tijesto s makom, a ono s orasima, orehnjača. Ljudi iz velikih gradova obožavaju ovakve kolače, a nama iz manjih (jer smo ih često jeli), to i nije nešto. Nije da ne volim, ali nikada neće biti moj prvi izbor. Tvoja makovnjača je raskošna i bogata, ali da vidiš kakve se sve rade: tražiš mak ili orahe s povećalom, a k tome su slatke da trnu zubi. Dobru makovnjaču ili orehnjaču treba znati napraviti.

    ОдговориИзбриши
  4. Štrudla sa makom!!!!! Kako nas ima iz raznih krajeva,evo da ja kazem to da se u nasoj kuci ovoj strudli daje veliki znacaj!!!! Razlog je taj sto mi je majka Vojvodjanka a kod Vas u Vojvodini je to tradicionalan kolac,mozda nisam nasla pravu rec za to,ali otprilike je tako :))) Vec osecam njen miris!!!!! Obozavam je!!!! Pozdrav,poslala sam ti mejl.....

    ОдговориИзбриши
  5. obožavam sve s makom a makovnjača mi je apsolutno najdraži kolač:))).....uz tortu od maka,onu bez brašna:)))....
    ako moj sin vidi ovu sliku odmah će pitati-mama kada ćeš raditi makovnjaču?....
    M....

    ОдговориИзбриши
  6. gde me nadje sister :)))) uh kako bi je sada celu smazala!!!! jos nisam nasla mak da kupim ovde, ali cim nadjem isprobavam recept :) ljubim te :***

    ОдговориИзбриши
  7. E ovakvu strudlu ja volim... red testa-red fila. Savrseno!!!

    ОдговориИзбриши
  8. makovnjaču sam redovito jela kao dijete, moja baka je minimalno jednom sedmično radila ili makovnjaču ili orehnjaču ovisno o nadjevu koji je imala, danas je rijetko kod mene, ali kad bude uvijek me sjeti na djetinstvo
    evo baš je u subotu namjeravam praviti
    tvoja je baš odlična

    ОдговориИзбриши
  9. Kako famozno izgleda! Malo sam 'sharala' po tvojim receptima....mnogo dobrih imash i veoma si 'produktivna'. ;-)

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo se mora probati ,ja obozavam mak ,ali moje klinke i ne bas ,pa rijetko pravim,Izgleda kao bakina makovnjaca.

    ОдговориИзбриши
  11. http://www.coolinarika.com/recept/makovnjaca-ili-strudla-sa-orasima-mini-strudle/
    ja pravim slicno. Ovo je odlicno, probacu :).

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман16. март 2011. 21:25

    jako lijepo,slican al ne identican recept sam stalno koristila,vecers cu isprobati tvoj pa ti javim retzultat..mislim da mora bit super!!

    ОдговориИзбриши
  13. Lepo objasnjeno a jos bolje izgleda....odoh sad da degustiram :)

    ОдговориИзбриши
  14. Odlicno izgleda, dobro je objasnjen nacin izrade, sve pohvale mladoj domacici :) Pravim jos danas :)

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман4. мај 2013. 13:55

    ovu strudlu sam pravila vise od 10 puta i svima se svidjaaaa

    ОдговориИзбриши
  16. Anoniman hvala puno na poverenju i isprobavanju :-) ! Veliki pozdrav :-)

    ОдговориИзбриши
  17. Draga Jovana,
    Hvala na divnom receptu. Danas sam pravila :)
    Strudla je mekana kao duuuusa. i socna i ukusna.
    E sad, posto sam ja u tudjini i nisam mogla da nadjem mak, ja sam stavila orahe, ali nedovoljno secera, pa mi je to bila falinka.
    Inace, sve sto je napisano u receptu je vrlo dobro i SRDACNO PREPORUCUJEM.

    Veliki pozdrav, Tijana

    ОдговориИзбриши
  18. Sestro slatka , hvala od srca na isprbavanju ove divne strudlice ! Zaista je fenomenalna!! Puno pozdrava :-)

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман14. мај 2015. 14:07

    Danas sam pravila mojoj maloj cerki i ona kaze da je najbolja strudla. Savsena je,svaka cast Jojo,najbolja si! :-* :D

    ОдговориИзбриши
  20. Pozdrav dali se moze staviti obican mak(a ne taj sa svim dodatcima za kolace) sa cimetom i mlijekom da li bi bilo ukusno ??

    ОдговориИзбриши
  21. Draga Dajana C naravno da moze obican mleveni mak , bice jednako ukusno sigurna sam . Veliki pozdrav 😊

    ОдговориИзбриши