- oko 600 gr brašna
- 2,5 dl toplog mleka
- 70 gr šećera
- 2 jajeta + 1 žumance za premazivanje štrudle
- 150 gr margarina
- 2 kesice suvog kvasca
- prstohvat soli
Posebno u vanglici umutite margarin, jaja, šećer, mleko i so pa sipajte smesu u brašno prethodno pomešano sa suvim kvascem. Zamesite divno glatko testo i ostavite ga da odstoji pola sata. Razvucite testo u oblik pravougaonika oko 1 cm debljine, premažite nadevom i urolajte u rolat. Stavite štrudlu u pleh obložen papirom za pečenje , premažite žumancetom i ostavite još 20 minuta da odstoji. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Za nadev Vam je potrebno :
- 500 gr mlevenog maka ( sa svim dodacima za kolače )
- 100 gr suvog grožđa (po želji)
- 2 dl vrelog mleka
- kašičica cimeta
Prelijte mešavinu maka, suvog grožđa i cimeta sa vrelim mlekom i dobro promešajte (ja ne stavljam suvo grožđe jer ga ne volim ), pa nafilujte testo.
P.S. Šrtudla je fenomenalna! Pravila sam je specijalno za naše kumče jer obožava mak :-))) ! Pospite je šećerom u prahu i služite ! Po želji u testo možete dodati rendanu koricu limuna (ja ni limun ne volim pa ga ne stavljam :-D ) ! Prijatno! :-))))
najbolji domaći kolač kod nas se zove makovnjača,a ima i sestru orehnjaču koja se radi od oraha. Ta dva kolača su tradicionalni u cijeloj Hrvatskoj. Njamii!
ОдговориИзбришиKiss!
Da draga moja, štrudlu sa orasima radim ovih dana ! VELIKI POZDRAV!
ОдговориИзбришиJako ti je lijepo uspjela makovnjača, tako mi zovemo dizano tijesto s makom, a ono s orasima, orehnjača. Ljudi iz velikih gradova obožavaju ovakve kolače, a nama iz manjih (jer smo ih često jeli), to i nije nešto. Nije da ne volim, ali nikada neće biti moj prvi izbor. Tvoja makovnjača je raskošna i bogata, ali da vidiš kakve se sve rade: tražiš mak ili orahe s povećalom, a k tome su slatke da trnu zubi. Dobru makovnjaču ili orehnjaču treba znati napraviti.
ОдговориИзбришиŠtrudla sa makom!!!!! Kako nas ima iz raznih krajeva,evo da ja kazem to da se u nasoj kuci ovoj strudli daje veliki znacaj!!!! Razlog je taj sto mi je majka Vojvodjanka a kod Vas u Vojvodini je to tradicionalan kolac,mozda nisam nasla pravu rec za to,ali otprilike je tako :))) Vec osecam njen miris!!!!! Obozavam je!!!! Pozdrav,poslala sam ti mejl.....
ОдговориИзбришиobožavam sve s makom a makovnjača mi je apsolutno najdraži kolač:))).....uz tortu od maka,onu bez brašna:)))....
ОдговориИзбришиako moj sin vidi ovu sliku odmah će pitati-mama kada ćeš raditi makovnjaču?....
M....
gde me nadje sister :)))) uh kako bi je sada celu smazala!!!! jos nisam nasla mak da kupim ovde, ali cim nadjem isprobavam recept :) ljubim te :***
ОдговориИзбришиE ovakvu strudlu ja volim... red testa-red fila. Savrseno!!!
ОдговориИзбришиmakovnjaču sam redovito jela kao dijete, moja baka je minimalno jednom sedmično radila ili makovnjaču ili orehnjaču ovisno o nadjevu koji je imala, danas je rijetko kod mene, ali kad bude uvijek me sjeti na djetinstvo
ОдговориИзбришиevo baš je u subotu namjeravam praviti
tvoja je baš odlična
Kako famozno izgleda! Malo sam 'sharala' po tvojim receptima....mnogo dobrih imash i veoma si 'produktivna'. ;-)
ОдговориИзбришиOvo se mora probati ,ja obozavam mak ,ali moje klinke i ne bas ,pa rijetko pravim,Izgleda kao bakina makovnjaca.
ОдговориИзбришиhttp://www.coolinarika.com/recept/makovnjaca-ili-strudla-sa-orasima-mini-strudle/
ОдговориИзбришиja pravim slicno. Ovo je odlicno, probacu :).
jako lijepo,slican al ne identican recept sam stalno koristila,vecers cu isprobati tvoj pa ti javim retzultat..mislim da mora bit super!!
ОдговориИзбришиLepo objasnjeno a jos bolje izgleda....odoh sad da degustiram :)
ОдговориИзбришиOdlicno izgleda, dobro je objasnjen nacin izrade, sve pohvale mladoj domacici :) Pravim jos danas :)
ОдговориИзбришиovu strudlu sam pravila vise od 10 puta i svima se svidjaaaa
ОдговориИзбришиAnoniman hvala puno na poverenju i isprobavanju :-) ! Veliki pozdrav :-)
ОдговориИзбришиDraga Jovana,
ОдговориИзбришиHvala na divnom receptu. Danas sam pravila :)
Strudla je mekana kao duuuusa. i socna i ukusna.
E sad, posto sam ja u tudjini i nisam mogla da nadjem mak, ja sam stavila orahe, ali nedovoljno secera, pa mi je to bila falinka.
Inace, sve sto je napisano u receptu je vrlo dobro i SRDACNO PREPORUCUJEM.
Veliki pozdrav, Tijana
Sestro slatka , hvala od srca na isprbavanju ove divne strudlice ! Zaista je fenomenalna!! Puno pozdrava :-)
ОдговориИзбришиDanas sam pravila mojoj maloj cerki i ona kaze da je najbolja strudla. Savsena je,svaka cast Jojo,najbolja si! :-* :D
ОдговориИзбришиPozdrav dali se moze staviti obican mak(a ne taj sa svim dodatcima za kolace) sa cimetom i mlijekom da li bi bilo ukusno ??
ОдговориИзбришиDraga Dajana C naravno da moze obican mleveni mak , bice jednako ukusno sigurna sam . Veliki pozdrav 😊
ОдговориИзбриши