среда, 29. септембар 2010.

Grčka pita sa mesom

16

Za testo Vam je potrebno :                         
- 500 gr brašna
- 250 gr margarina
- 120 ml vode
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli 
- 1 jaje za premazivanje pite 
Od svih navedenih sastojaka (osim jajeta) umesite meko testo pa ga podelite na dva dela ali tako da je jedan deo malo veći od drugog. Razvucite veći deo pa ga stavite u podmazanu tepsiju (36x22) tako da stranice vise sa strane tepsije. Preko testa rasporedite fil a preko fila razvučeni manji deo testa pa spojite ivice testa. Testo izbodite na nekoliko mesta viljuškom (skroz do dna tepsije) , premažite umućenim jajetom pa pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Gotovu pitu izvadite iz rerne i ostavite da se malo prohladi pa secite i uživajte u divnom ukusu. :-))))
Za fil Vam je potrebno :
- 500 gr mlevenog mesa 
- 4 dl jogurta 
- 150 gr pirinča
- 1 veči crni luk
- začin C, peršun
Luk iseckajte pa ga stavite da se proprži na ulju ili margarinu , dodajte meso ,malo vode i prodinstajte 10- tak minuta. Pirinač dobro operite pa dodajte mesu, promešajte i još malo pržite tj dok tečnost ne ispari ali pazite da Vam pirinač ne zagori . Začinite po ukusu začinom C i dodajte peršun. Sklonite sa ringle pa dodajte jogurt i dobro promešajte. :-D
P.S. Ja sam još dodala u fil malo origana i bosiljka jer ih obožavam ! Inače u ovu pitu možete umesto mlevenog mesa staviti meso u komadu tj. obarite meso pa ga iseckajte na sitne kockice a dalje je postupak isti ! Ukus ove pite je fenomenalan ! Nema greške ! Prijatno! :-D 

16 коментара:

  1. Imam osjećaj da je ovo preukusno, poput bureka;)) Ide u popis recepata sigurno! Pusa.

    ОдговориИзбриши
  2. Savršena je draga moja LadyA ! Sigurno će Vam se dopasti ! Veliki pozdrav! :-D

    ОдговориИзбриши
  3. prekrasno izgleda, miriši sve do Rijeke!
    Pusa draga.

    ОдговориИзбриши
  4. Hjoj da znate da sam jedva čekala da je probam jer se neodoljivi miris širo po kući dok se pekla ! Veliki pozdrav za Vas ! :-*

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo mi se sviđa. Malo da se odmorimo od kora. Moće i u okrugli pleh. Odlično Jovana!

    ОдговориИзбриши
  6. I like meat pie and with rice looks fantastic!

    ОдговориИзбриши
  7. Jeco naravno da može i okrugli pleh a pita je fantazija ! Veliki pozdrav i hvala ! :-D

    ОдговориИзбриши
  8. Al' nas uhvatila Grčka kuhinja ovih dana. :)
    Znaš šta...moram da ti kažem da mi se ovo baš sad jede, a vidi koliko je sati!!!! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Hehehehe moramo malo da promenimo ! Hvala draga Gago , pita je sjajna ! :-D

    ОдговориИзбриши
  10. Malo i ja da promenim. Uvek pravim s korama... Al sad mogu i ovako. Hvala:)

    ОдговориИзбриши
  11. Pita sa mesom je uvek pun pogodak, ovaj recept je bas zanimljiv :)

    ОдговориИзбриши
  12. Iskreno meni pita nije nista posebno. Ukus mi je malo kiselkast zbog jogurta, a i sva mi se raspala kad sam je sekla, tako da mi nije uopste bila reprezentativna za posluzivanje. Moj predlog je ubaciti nesto unutra da poveze tu smesu mesa i pirinca i cak bih dodala i malo sargarepe iseckane na kockice, jer bi ukus bio lepsi. Gornja kora se bas lomi i nezgodno je seci je.

    ОдговориИзбриши
  13. Anoniman , zaista mi je zao sto vam pita nije ispala kako ste ocekivali. Ako ste sve mere pratili ne znam zasto vam se raspadalo meso i kora prilikom secenja jer ja tih problema nisam imala! Meni nije imala kiselkast vec ukus divne pite sa mesom u kombinaciji sa pavlakom . U svakom slucaju hvala na isprobavanju. Veliki pozdrav :-)

    ОдговориИзбриши
  14. Raspadanje pite je verovatno nastalo zbog toga sto je secena vruca, nisam docekala da se vise prohladi, a sto se kiselkastog ukusa tice, verovatno ima veze i sa vrstom jogurta koji je koriscen. Mozda bi najbolje bilo staviti neutralnu pavlaku, probacu to sledeci put. :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  15. Anoniman ako probate sa neutralnom pavlakom javite mi kako je ispalo , da probam i ja :-) ! Hvala jos jednom , puno pozdrava :-) .

    ОдговориИзбриши