понедељак, 28. јун 2010.

Štrudlice

4

- 1 kg brašna
- 250 gr margarina
- 1/2 l mlakog mleka 
- 1 kockica kvasca
- 2 jaja+1 jaje za premazivanje štrudlica
- 2 žumanceta
- pola šoljice ulja (šoljica za tursku kafu)
- 4 kašike šećera
- 1 kesica vanil šećera
U mlako mleko razmutite kvasac pa zamesite testo sa svim ostalim sastojcima. Testo podeliti na 5 jednakih jufkica (svaka jufka ima oko 300 gr). Svaku jufku razvucite u pravougaonik debljine tupe strane noža i premažite filom. Urolajte u štrudlu i stavljajte u podmazan pleh pa premažite umućenim jajetom i stavite da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta.
Za fil Vam je potrebno :
- 500 gr mlevenog maka
- 500 gr šećera
- mleka po potrebi 
Vrelim mleko poparite mak pomešan sa šećerom da se dobije malo gušća masa pa kad se prohladi fil podelite na 5 jednakih delova i filujte testo. Gotove štrudlice po želji pospite sa prah šećerom.
P.S. Ovo je recept moje drage ujne Bebane koja je nezamenljiva u đakonijama od testa ! Uživajte !  

4 коментара:

  1. Finoo! Mogu čak priznati da su mi najdraži suhi kolačići, pogotovo u vrijeme božičnih blagdana kada se kod nas tradicionalno peku u mnogobrojnim vrstama i količinama. Pusa!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala draga moja LadyA! Ove strudlice mozes praviti i sa orasima fantasticne su! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши