четвртак, 16. фебруар 2012.

Jafa -plazma torta / Noblica torta

4

Evo dva recepta za torte koje se ne peku! Nažalost presek torti nemam ali zato su slike u postu ispod - "Lopta" i "Kontejner" torta su jafa-plazma , a "Angry birds" torta je noblica. Uživajte!




Jafa-plazma torta


Potrebno Vam je :
- 800 gr jafa keksa
- 300 gr mlevenog plazma keksa
- 250 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
- 100 gr mlevenih pečenih lešnika ili oraha
- 6 kašika džema od kajsija
- mleka po potrebi (1-2dl)
Margarin otopite u šerpici. U većoj vanglici iseckajte jafu , dodajte plazma keks, lešnike ili orahe, šećer u prahu i džem pa sve prelijte sa otopljenim margarinom i dobro promešajte kašikom. Ako je potrebno postepeno dodajte i malo mleka. Oblikujte i ukrasite tortu po želji. 
P.S. Količina mleka zavisi od džema! Predivna torta koja je, po meni ,mnogo ukusnija od klasične plazma torte ! :-)


Noblica torta


Potrebno Vam je :
- oko 1 kg noblica keksa
- 1 l mleka + za umakanje noblica
- 500 gr margarina
- 200 gr pudinga od vanile
- 200 gr šećera u prahu
- 200 gr pečenih mlevenih lešnika
- 150 gr mleka u prahu
- 150 gr mlevenog plazma keksa
- 100 gr čokolade 
Stavite 8 dl mleka da se kuva sa šećerom. U preostalih 2 dl mleka razmutite prašak za puding pa skuvajte u provrelom mleku i ostavite da se ohladi (puding , dok se hladi, povremeno mešajte da se ne stvori korica i ne naprave grudvice). Margarin penasto umutite pa sjedinite sa ohlađenim pudingom. Podelite fil na dva dela. U jedan deo dodajte mleveni lešnik i istopljenu čokoladu , a u drugi deo mleko u prahu i plazma keks. Na tacnu poređajte noblice prethodno umočene u mleko (ja sam stavljala 24 komada tj. 6x4), premažite ih crnim filom , pa ponovo poređajte noblice, stavite beli fil i na kraju još jedan red noblica. Tortu premažite sa ganache kremom (200 gr čokolade i 2 dl slatke pavlake istopiti na pari, ohladiti, izmiksati i premazati tortu)i dekorišite po želji ! Original recept

4 коментара: