Kolač sa sirom
Za testo Vam je potrebno :
- 200 gr brašna
- 100 gr šećera
- 100 gr margarina
- 1 jaje
- ravna kašičica praška za pecivo
Od svih sastojaka zamesite testo pa ga rastanjite u okruglom kalupu (26cm, obložite i ivice kalupa, do sredine), izbockajte viljuškom i ostavite sa strane dok pripremate fil.
Za fil Vam je potrebno :
- 500 gr svežeg sitnog sira (ja sam koristila rikota sir)
- 1/2 l mleka
- 1 kesica pudinga od vanile
- 1 kesica želatna (beli mleveni)
- 150 gr šećera
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 1 dl ulja
- 1 kesica vanil šećera
Penasto umutite jaje i žumanca sa šećerom pa postepeno dodajte ostale sastojke osim mleka (puding i želatin samo istresite iz kesice i ubacite u jaja). Mleko dodajte na kraju i polako promešajte. Dobićete "vodenjikavu" smesu ali baš tako i treba da bude. Sipajte fil preko kore i stavite peći na 180 stepeni oko 50 minuta. Na oko 45 -om minutu pečenja izvadite kolač i preko njega lagano nanesite sledeći preliv pa vratite još 5 minuta da se zapeče.
Za preliv Vam je potrebno :
- 2 belanca
- 50 gr šećera u prahu
Penasto umutite belanca i šećer pa lagano premažite preko kolača.
Gotov kolač izvadite , ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider da se dobro ohladi.
Pita sa bundevom
Za koru Vam je potrebno :
- 280 gr brašna
- 230 gr margarina
- 1 jaje
- 2 kašike hladne vode
- prstohvat soli
Margarin utrljajte u brašno a jaje viljuškom izmutite sa vodom . Sve sastojke sjedinite, zamesite testo, uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižider na pola sata. Za to vreme spremite fil.
Za fil Vam je potrebno :
- 1 manja očišćena bundeva
- 4 jaja
- 250 gr šećera
- 2,5 dl slatke pavlake
- 1 dl mleka
- 1 kašičica cimeta
- po 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića, karanfilića i kardamona
Bundevu ispecite ili skuvajte (ja sam je skuvala). Ako je kuvate dobro je ocedite, a ako je pečete dodajte joj pre pečenja 2 kašike margarina pa je onda stavite peći. Ispasirajte bundevu i dodajte joj začine pa promešajte. Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte neumućenu slatku pavlaku i mleko i kratko mutite. Sipajte smesu od jaja u smesu od bundeve i polako promešajte. Dobićete "vodenjikavu" smesu. Izvadite testo iz frižidera , rastanjite ga oklagijom na pobrašnjenoj dasci pa stavite u manji pleh i rastanjite rukama (podignite testo i po ivicama pleha).Izbockajte testo viljuškom, sipajte fil i stavite da se peče na 200 stepeni oko 20 minuta a onda smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 1 sat i 15 minuta. Gotovu pitu izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Uživajte !
Joj ne znam šta je bolje i ljepše, možda bi prije zagrizla ovog s bundevom.
ОдговориИзбришиovaj kolač s sirom i ja radim,izvrstan je !!
ОдговориИзбришиuh, koje divote, iskreno ne znam koji bi kolač od ova dva prije izabrala, izgledaju odlično i sadrže sastojke koje obožavam!
ОдговориИзбришиOba kolača izgledaju izvrsno! Ovaj od sira me posebno oduševio, ali ni pitica ne zaostaje za njim! Super recepti! Želim ti ugodnu večer:)
ОдговориИзбришиPrekrasan mi je kolač od sira, baš takvi su mi najdraži!
ОдговориИзбришиSlican izgled, a totalno razlicit ukus...Ne znam sta bih prije odabrala!
ОдговориИзбришиKOlač sa sirom mi je savršena, a niti pita od bundeve ne zaostaje. Odlično i prekrasno izgleda !
ОдговориИзбришиLove them both ... so delicious looking! Btw, I couldn't find out what zelatna is even by googling it.
ОдговориИзбришиbundevu ne volim ali zato ovaj kolacic mi izgleda mnogo dobro...
ОдговориИзбришиHvala devojke! :-)
ОдговориИзбришиPing zelatin is gelatine ! Best regards! :-)
Divan ti je kolač sa sirom, kao i pita od bundeve.
ОдговориИзбришиMouth watering worthy delicious cake.
ОдговориИзбришиŠta će ti želatina, kad želatina gubi svojstva želiranja prko 80oC.
ОдговориИзбришиŽelatina se uvijek stavlja u hladne kreme, a otapa u mlakoj vodi.
Pozdrav, tehnolog
Ne znam koji bi prvo odabrala, al sigurno bih oba probala :) Divno izgledaju!
ОдговориИзбришиHvala devojke . :-))
ОдговориИзбришиHvala i "tehnologu" na svom stručnom mišljenju.
Ne zna koji mi je kolač ljepši, mmmm :) I jedan i drugi jako primamljivo izgledaju! Predivno!
ОдговориИзбришиOvaj recept sa bundevom je super, a sad sam ga tek videla a mi juče pojeli pečenu bundevu, nego sledeća kupljena ide u kolač :))
ОдговориИзбришиJoko za super ideju skoči do mene po nagradicu ;)
Odlicno kao i uvek..Svidja mi se recept puno a i fotke su fantasticne!
ОдговориИзбришиZaboravi..Srecna ti Nova Godina i Bozic!!!
ОдговориИзбриши