среда, 18. мај 2011.

Preliveni kolač sa makom

17

- 4 jaja
- 12 kašika mleka
- 12 kašika ulja 
- 10 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 5 kašika griza
- 2 kašike mlevenog maka
- 1 kesica praška za pecivo 


Umutite penasto jaja sa šećerom. Polako dodajte ulje i mleko i kratko mutite. Posebno sjedinite brašno, griz, mak i prašak za pecivo i dodajte smesi od jaja pa mutite tek toliko da se svi sastojci sjedine. Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta tj dok ne porumeni (čačkalicom proverite da li je kolač pečen). Gotov kolač ostavite da se skroz ohladi, isecite na kocke pa ga prelijte sledećim prelivom.
Za preliv Vam je potrebno :
- 3 šolje vode (šolja od 2dl)
- 2,5 šolje šećera
- sok od 1/2 limuna
Stavite šećer i vodu u šerpu pa kad provri kuvajte 15 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna. Vrućim prelivom prelijte ohlađen kolač i ostavite da upije sav preliv i da se ohladi.Sedite i uživajte.


P.S. Premekan i jako sočan kolač! Prijatno!

17 коментара:

  1. Анониман18. мај 2011. 21:23

    Vidi se da je mekan i sočan, još čaša mlijeka i to je to, odlična večera!
    Pusa.

    ОдговориИзбриши
  2. Kolač je odličan i super izgleda !
    A kod mene te čeka nagradica :)

    ОдговориИзбриши
  3. Odlično, jako volim ovakve rahle i mirisne biskvite..Savršeni za doručak uz recimo šalicu nekog voćnog čaja...

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман19. мај 2011. 01:11

    Jao ja mak ne volim.Sto ne znaci da ovo ne izgleda ukusno.Mozda probam sa necim drugim:)

    ОдговориИзбриши
  5. Divan kolač, vidim po sastojcima da je sočan. Bilježim (već planiram nešto smanjiti i povećati mak jer ga jako volimo).

    ОдговориИзбриши
  6. Fin kolac, deluje jako mekano, a mak i limun su odlicna kombinacija.

    ОдговориИзбриши
  7. Imam slican recept sa mlevenim lesnikom ali posto obozavam mak probacu i ovaj. Vec mogu da osetim kako se topi u ustima:).

    ОдговориИзбриши
  8. Volim ovakve sočne kolače a naročito maniju maka koja je nastala na blogovima. mak je zabranjen u mnogim evropskim zemljama kao i u Brazilu. Uživajmo dok možemo.

    ОдговориИзбриши
  9. Nisam ljubitelj maka, ali ovaj tvoj kolač baš deluje sočno i primamljivo.

    ОдговориИзбриши
  10. Bok, imaš nagradicu ...
    http://ketymartiniskuhacha.blogspot.com/
    kiss :-*

    ОдговориИзбриши
  11. U posljednje vrijeme sve vise volim ovu vrstu kolaca. Svidja mi se kako izgleda.

    ОдговориИзбриши
  12. Kao jastuk... Kod tebe uvek dobre i proverene stvari. Odličan je. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  13. que exquisito se ve muy lindo,el corte perfecto,que lindo y cremoso, tengo que prepararlo para probar,cariños y abrazos.,buen fin de semana.

    ОдговориИзбриши