петак, 8. април 2011.

Mlečni hleb / Mlečno pecivo

3

Mlečni hleb


- 350 gr brašna
- 175 ml mleka + 1 kašika za premazivanje
- 30 gr margarina
- 1/4 kocke kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli




Pola količine toplog mleka ugrejte i razmutite kvasac sa šećerom pa ostavite da nadođe. U preostalo mleko stavite margarin i ugrejte dok se margarin ne otopi. U pola količine brašna stavite so, nadošli kvasac i mleko sa otopljenim margarinom pa mesite testo postepeno dodajući brašno sve dok testo ne prestane da Vam se lepi za ruke. Umesite glatko , lepo testo. Ostavite testo da se udvostruči. Premesite, oblikujte veknu i stavite je u podmazan i pobrašnjen duguljasti kalup. Ostavite hleb da nadođe još pola sata. Umutite jaje sa 1 kašikom mleka i premažite hleb , zasecite ga na tri mesta i stavite da se peče na 200 stepeni oko 35 minuta tj. dok ne porumeni. Gotov hleb ostavite u kalupu par minuta da se prohladi pa ga izvadite , uvijte u krpu i stavite na žicu za hlađenje da se skroz ohladi. Secite kriške i uživajte ! 




Mlečno pecivo





- oko 370 gr brašna
- 150 ml toplog mleka
- 100 gr margarina
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 žumance + 1 jaje za premazivanje
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera




Pomešajte pola količine brašna sa suvim kvascem , soli i šećerom pa dodajte otopljeni margarin i toplo mleko. Mesite testo postepeno dodavajući preostalo brašno dok ne dobijete meko, glatko testo koje se ne lepi za ruke. Testo pokrijte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Nadošlo testo premesite, podelite na 10 delova pa od svakog dela oblikujte lopticu i ređajte ih na podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh. Ostavite ih pokrivene da nadođu još 15 minuta. Premažite pecivo umućenim jajetom i stavite ih da se peku na 200 stepeni oko 25 minuta tj. dok ne porumene. Uživajte !



P.S. Neverovatno ukusno i savršeno mekano - i pecivo i hleb ! Probajte i uživajte ! Prijatno!

3 коментара: