Scroll down for English version
Homemade kondenzovano mleko
- 460 gr mleka u prahu
- 380 gr šećera
- 220 ml vode
- 50 gr margarina
- 1 kesica vanil šećera
Stavite margarin , vodu , šećer i vanil šećer da prokuva. U vanglicu stavite mleko u prahu. Prokuvanu masu polako sipajte u mleko u prahu i mutite mikserom na srednjoj brzini. Kad svu masu dodate uključite mikser na najjače i mutite dok smesa ne postane žućkasta i dok se malo ne zgusne - ja sam mutila 10 minuta. Sipajte smesu u tegle i čuvajte u frižideru do dve nedelje (dobila sam 1,5 teglicu).
P.S. Već nedeljama se spremam da napravim kondenzovano mleko pa nikako! Međutim kada sam videla recept za "Mlečni brzac" na Mihaelinom blogu odmah sam se latila posla i - savršeno je ! Od sada pa nadalje i ubuduće redovno će biti moj saveznik u pripremanju ovako sjajnih kolača ! Probajte - jednostavno je , a predivno!!
MLEČNI BRZAC
- 400 gr kondenzovanog mleka
- 120 gr brašna
- 60 gr margarina
- 4 jaja
- 1 kašika praška za pecivo
- šaka višanja
Izmiksirajte margarin i kondenzovano mleko. Dodajte jedno po jedno jaje i posle svakog dodavanja jajeta mutite po minut. Umešajte brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo i kratko mutite. Na kraju dodajte dobro oceđene višnje i varjačom promešajte. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof ili uski dugački kalup (kao ja), protresite malo kalup i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Gotov kolač ostavite da se prohladi u kalupu a onda ga izvadite iz kalupa, dekorišite po želji i sladite se !
P.S. Neverovatno ukusan i premekan kolač, a namerno sam ostavila jedno parčence preko noći na vazduhu , ne pokriveno, da vidim da li će se uhvatiti kora i - nije! Ostao je isto mekan kao kada sam ga isekla ! Sjajno! Umesto jabuka stavila sam višnje! Hvala Mihaela na još jednom božanstvenom receptu ! Inače ovaj recept sam isprbala pretražujući Mihaelin blog La casa de vainilla u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila i pokrenula mamajac! Uživajte !
English version
Homemade condensed milk
- 460 g milk powder
- 380 g sugar
- 220 ml water
- 50 g butter
- 1 sachet vanilla sugar
Put the butter, water, sugar and vanilla sugar to boil. Put milk powder ina a small bowl. Boiled mass slowly pour in milk powder and whisk mixer at medium speed. When you add all the mass turn the mixer on the strongest and whisk until the mixture becomes yellowish and until it thickens a bit - stir about 10 minutes. Pour the mixture into jars and store in refrigerator up to two weeks (I got a 1,5 jar ).
P.S. Try it - it's simple, and beautiful!
- 380 g sugar
- 220 ml water
- 50 g butter
- 1 sachet vanilla sugar
Put the butter, water, sugar and vanilla sugar to boil. Put milk powder ina a small bowl. Boiled mass slowly pour in milk powder and whisk mixer at medium speed. When you add all the mass turn the mixer on the strongest and whisk until the mixture becomes yellowish and until it thickens a bit - stir about 10 minutes. Pour the mixture into jars and store in refrigerator up to two weeks (I got a 1,5 jar ).
P.S. Try it - it's simple, and beautiful!
Milky Bundt Cake
- 400 g condensed milk
- 120 gr flour
- 60 gr margarine
- 4 eggs
- 1 tablespoon baking powder
- handful cherries
Whisk the butter and condensed milk. Add one egg at a time after each addition of egg whisk for one minute. Stir in flour previously mixed with baking powder and whisk briefly. Finally, add well-filtered cherries and spoon stir. Pour into greased and floured mold stollen or long narrow mold (like me), shake a little mold and bake at 180 degrees about 35 minutes. Leave the finished cake to cool in pan and then remove it from the mold, decorate as desired, and sweeten it!Enjoy!
Kako fino izgleda a i jako je ukusan probala sma nešto slično. Odličan kolač i recept draga Jovana.
ОдговориИзбришиPusa i hvala na komentaru.
Hvala Vama draga Zondra!! ;-)
ОдговориИзбришиKondenzovano mleko mi je misterija, i baš me zanima kakvo je. Kažu da može da se kupi u Veru kod nas. Super za recept pošto ima kolača na blogovima prelepih u koje ono ide.
ОдговориИзбришиJednostavno je draga Jelena a zaista je fantastičnog ukusa !!
ОдговориИзбришиChe bello questo post è tutto delizioso, ciao
ОдговориИзбришиOvo je predivan recept, još ima i višanja mmmmmmmmmmmmm :))).
ОдговориИзбриши... a ti si Jovana neumorna!!!
Kakva slucajnost i ja sam danas pravila kondenzovano mleko:) za pitu koju sam videla kod Tamare.
ОдговориИзбришиKolac izgleda odlicno!
Molim te, otkrij mi, kako si s ovako divnom hranom uspjela smršaviti? :)
ОдговориИзбришиOdlično!!!
ОдговориИзбришиbravo, super!
ОдговориИзбришиProbala bih ovo..:)
ОдговориИзбришиhttp://fashiondreamsandthings.blogspot.com/
HVALA SVIMA OD SRCA NA SJAJNIM KOMENTARIMA!!
ОдговориИзбришиMarina, od svake hrane uzimam po malo, tek toliko da probam i ostavljam kad mi je najslađe :-))) ! Jedi od svega po malo i nema brige, naravno, uz malo fizičke rekreacije ! ;-)))
I ti i Mihaela nas samo mamite sa ovako lepim receptima prezentovani predivnim slikama.Za razliku od tebe ,ja imam problem.Ne umem da stanem kad je najsladje.:))))
ОдговориИзбришиEllerinize sağlık. Çok leziz ve güzel görünüyor.
ОдговориИзбришиSuper ti je ovaj recept za kondenzovano mleko, sigurna sam da ce koristiti mnogima.
ОдговориИзбришиHvala ti na jos jednom isprobanom receptu sa mog bloga, stvarno si, kao sto neko rece, neumorna :)
Pusa
Zanima me da li kondenzovano mlijeko kad se ovako napravi treba da bude jako gusto?Hvala!:)
ОдговориИзбриши