- 8 kašika brašna
- 100 gr mlevenog rogača
- 2 dl jogurta
- 1 dl kisele vode
- 3 kašike šećera + 1 čaša za prelivanje (čaša od 2 dl)
- 2 kašike gustina
- 1 kašika meda
- 1 kašika kakao napitka (cipiripi, kraš...) + 1 kašika za prelivanje
- sok i kora od 1/2 pomorandže
- 1/2 kašike ruma
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
U vanglicu stavite jogurt, kiselu vodu, 3 kašike šećera, vanil šećer, rendanu javbuku, rum, med, sok i rendanu koru pomorandže, gustin, 1 kašiku kakao napitka i mleveni rogač pa dobro promešajte žicom za mućenje. Posebno izmešajte brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom pa dodajte u pripremljenu smesu i opet dobro promešajte žicom za mućenje. Sve sipajte u uski duguljasti kalup prethodno podmazan i posut brašnom. Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta tj. proverite čačkalicom da li je kolač gotov. Gotov kolač odozgo probušite nožem na par mesta i ostavite da se skroz ohladi pa ga prelijte sledećim prelivom: u šerpu stavite 1 čašu šećera , 1 čašu vode i kašiku kakao napitka pa kad prokuva kuvajte još 2 minuta i prelijte ohlađen kolač. Ohaldite i služite kolač sečen na kriške.
P.S. Odličan i sočan kolač za ljubitelje rogača ! Možete dodati i malo maka po želji ! Do sada nisam probala rogač pa sam tražila provereni recept i mogu vam reći da sam oduševljena ovim kolačem !! Hvala Sandra5 na divnom receptu! Prijatno !
Nisam nikad koristila roga;, a sada ga ima da se kupi svuda kod nas. Moj suprug ga voli i podse'a ga na Hvar kada je tamo letovao i detinjstvo!
ОдговориИзбришиOdavno se spremam da pravim strudlu sa rogacem.
ОдговориИзбришиKolac ti je fantastican!
Bas mi se svidja.Probam,posto volim rogac:))
ОдговориИзбришиjako volimo kolače s rogačem, a ovo je novi način pripreme - mora da je kolač vrlo sočan (jabuke, jogurt), a sviđa mi se i što se dodaje med. bilježim!
ОдговориИзбриши