понедељак, 25. октобар 2010.

Fondan 1

18

Dugo sam nameravala da napravim taj čuveni fondan i da se oprobam u veštini pravljenja figurica od istog a ujedno i da vežbam za prvi rođendan mog sina - da napravim neku lepu torticu ! Ima raznih recepata ali ja sam izdvojila 3 , po meni ubedljivo najbolja ! Sad Vam predstavljam prvi ! :-)))
- oko 1 kg šećera u prahu (po meni je najbolji C jer je najsitniji )
- 1 kesica želatina (najbolji , po meni , dr. Oetker)
- 100 gr fruktoze (voćni šećer , kupuje se u prodavnicama zdrave hrane )
- 1 kašika glicerina (kupuje se u apoteci )
- 2 kašike margarina (običnog za kolače )
- nekoliko kapi arome vanile (po želji)
Prelijte želatin sa 4 kašike vode i  ostavite da nabubri. Za to vreme stavite fruktpzu u šerpu , prelijte je sa 1 kašikom vode i na skroz slaboj vatri otopite neprestano mešajući - ne sme da prokuva ! U otopljenu fruktozu dodati nabubreli želatin, aromu vanile, margarin i glicerin i sve dobro izmešajte da se sjedine sastojci. U vanglicu sipajte pola količine šećera u prahu pa polako sipajte pripremljenu smesu i mešajte kašikom dokle može. Na radnu površinu sipajte šaku šećera u prahu, preko njega sipajte smesu pa nastavite ručno da mesite pri tome pazite da uvek imate dovoljno šećra u prahu na podlozi da Vam se ne bi smesa lepila. Postepeno dodavajte šećer dok smesa ne prestane da Vam se lepi za ruke. Mešenje traje malo dužeeeeee... :-D ! Masa je spremna za upotrebu !! Možete je uviti u providnu foliju i čuvati na sobnoj temperaturi ! :-D 
Ovo su moje prve figurice i prva torta prekrivena fondanom ! Torta je plazma i pravljena je za rođendan moje mame ! Po meni je malo pretrpana ali mama je baš tako želela ! :-D S obzirom na to da sam prvi put pravila fondan i da je ovo prva torta i figurice sve je dobro ispalo ! Original recept možete videti ovde!  Uživajte  :-D ! 


18 коментара:

  1. torta je prelepa Jojo :))) a figurice su me ostavile bez teksta, ma kazem ja da moja seka ima zlatne ruke :))) to se ona dragi moji priprema za proslavu I rodjendana naseg malog-velikog bate :)))

    ОдговориИзбриши
  2. prekrasan fonda, radila sam ga već puno puta ali nikad sa margarinom! vrijedi i ovo probati, slonić je stvarno presladak :)

    ОдговориИзбриши
  3. Preslatko, tvoj Petar biti će oduševljen. Baš ti je odlično ispalo!

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo Jovana! Ja još nisam uplovila u vode fondana pa samo gledam i skupljam informacije. Čekam sledeće recepte za fondan. Petar će biti oduševljen. Mihaela ima sjajne ideje sa tim figuricama i Minjina kuhinjica!

    ОдговориИзбриши
  5. Ajme kako su ti divne figurice, aaa!!!
    Ovo moram pokazati mojim curama, poludit će!!!
    Svaka ti čast draga Jovana, prava si umjetnica!

    Veliki pozdrav i pusa iz burovite i hladne Rijeke.

    ОдговориИзбриши
  6. Izgleda mi komplicirano.....figurice su ti preslatke, mislim da ce rodjendanska torta biti Wow!!! Bravo draga:)))
    Pusa

    ОдговориИзбриши
  7. ma odlično, već sam ti rekla da su figurice preslatke, a torta mi se čini baš odlična, boja je fenomenalna

    ОдговориИзбриши
  8. interesuje me koliko dugo fondan može da stoji umotan u foliju?

    ОдговориИзбриши
  9. Anoniman, fondan ovako može da stoji par meseci! Meni je najduže stajao mesec i po dana i nije izgubio na kvalitetu nimalo ! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман9. јун 2011. 17:55

    lepo i uredno :) interesuje me cime lepis fondan na fondan prilikom izrade figurica, da li je i koliko vremena potrebno da se figurice suse pre stavljanja na tortu, da li je neophodno plazma tortu premazivati buter kremom pre fondana

    ОдговориИзбриши
  11. Anoniman , figurice na fondan lepim sa malo vode ili sa otopljenim candy melts bombonicama. Figurice obično napravim nedelju dana ranije ali možete i dan dva ranije . Potrebno je i plazma tortu premazati buter kremom da bi se fondan zalepio za tortu. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман6. јун 2013. 17:07

    Koje boje koristis? Vidim da su bas intenzivne,ja sa gel bojama ne mogu da dobijem tako jake boje. Sem da stavim celu bocicu:-P

    ОдговориИзбриши
  13. Anoniman , koristim Wilton-ove gel boje ali boje kao sto su crvena, crna, teget, tamno zelena i braon kupujem gotove jer, kao sto ste rekli , nemoguce je dobiti bas intenzivne boje :-) Puno pozdrava .

    ОдговориИзбриши
  14. jovana, kolika se torta moze obliziti ovom kolicinom napravljene mase? vidim da je prva tvoja torta bilo srce, ja imam kalup koji mi je deo seta (okrugli obruc, deo za "kuglof" i srce) i baza mu je za precnik 24cm. da li je tvoje mozda bilo vece? ovo pitam informacije radi da bih znala da se orjentisem. da li je mnogo tesko? prosto se ne usudjujem da pokusam... hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  15. Postovana Aleksandra , ovom kolicinom fondana mozete obloziti vasu tortu i jos ce vam ostati za neku figuricu ili detalj na tortici. Nije tesko pokusajte. Kada stavite fondan na tortu , prethodno premazanu buter kremom, uzmite onu malu kuhinjsku spaklu ili jos bolje ako imate peglu za fondan i prvo izravnajte tortu odozgo pa polako krenite sa strane .E da mozda vam nece biti potrebna sva navedena kolicina secera u prahu pa postepeno dodajte dok smesa ne prestane da vam se lepi za ruke i ne postane kompaktna . Puno pozdrava i javite kako je ispelo . :-)

    ОдговориИзбриши
  16. hvala puno. svakako javaljam sta sam uradila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slobodno pitajte sta bude nejasno ili ako treba neka pomoc :-). Mozete me kontaktirati i na jojamoja@hotmail.com . Pozdrav :-)

      Избриши