уторак, 6. јул 2010.

Bakina pita sa sirom

7

- oko 1 kg brašna
- 400 gr ovčijeg sira 
- oko 400 ml mlake vode 
- 2 pune kašike masti 
- 1 svež kvasac
- 1 kašika soli 
- pola kašičice šećera
U posudu stavite izmrvljeni kvasac pomešan sa 1 dl mlake vode, 1 kašikom brašna i  ravnom kašičicom šećera pa ga ostavite da nadođe. U vanglu pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini brašna pa sipajte nadošli kvasac i zamesite mekše testo postepeno dodavajući mlaku vodu. Testo pokrijte čistom krpom i ostavite ga da naraste duplo. Premesite nadošlo testo pa napravite 7 loptica (kravajčića - tako se kaže u mom selu :-D ). Svaku lopticu razvucite tankom oklagijom što tanje u krug. Mast istopite na šporetu pa kašikom rasporedite svuda po malo na razvučeno testo. Preko masti stavite izmrvljeni sir, pa uvijajte kao rolat i ređajte u podmazan pleh. Pitu premažite sa otopljenom mašću i stavite da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Gotovu pitu prekrijte krpom, a ako želite da ima hrskavu koricu ne pokrivajte je već je ostavite da se prohladi na vazduhu.
P.S. Ovo je recept moje , na žalost, pokojne bake koja je jedna od najzaslužnijih osoba za moje umeće u kuhinji :-D ! Inače naučila sam da je pravim sa 14 godina i to je pita koju stalno mesim kad god odem kod roditelja jer je svi obožavamo ! :-D

 

7 коментара:

  1. Dok je ne probam iz tvoje ruke, ne verujem ni rec! :D :D

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Jovana, blago nama sto te imamo.Tvoj blog je izvor svakakvih divota, naravno bravo za pokojnu baku, sto te tako lepo, sve naucila.
    Pusa:)

    ОдговориИзбриши
  3. Jovana draga, tvoja nagrada je kod mene;)

    ОдговориИзбриши
  4. Jovana jedna nagrada čeka i kod mene,... vrlo si tražena :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Drage moje hvala Vam puuuuuno puno puno od srca ! Tanjice cim dodjem pravicu pitu pa da mozes da napises kakva je uzivo! Veliki pozdrav za sve devojke ! :-D

    ОдговориИзбриши
  6. Bok, nedavno sam te otrkila i oduševila sam se. Sada vidim da nisam prva koja ti je dodjelila nagradu, ali od viška glava ne boli. I kod mene te čeka jedna.

    ОдговориИзбриши
  7. Moram da dodam da moja sestra ovu pitu pravi sa oklagijom koju je od bake nasledila.Nista lepse kada me ujutru probudi miris ove pite, zato saljem velikiiiiii poljubac najboljoj sestri na svetu :)))))

    ОдговориИзбриши