недеља, 19. септембар 2010.

Baklava sa grizom

12

- 500 gr kora za pitu
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 250 gr griza
- 1 kesica vanil šećera
- 1 mala šoljica ulja
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanil šećerom. Dodajte ulje i griz i još malo mutite da se sve lepo sjedini. U podmazan pleh naizmenično rešajte red kora, red fila pa završite korom. Složenu baklavu oštrim nožem isecite na kocke ili rombove , malo poprskajte uljem i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. U međuvremenu skuvajte sledeći preliv. 
Za preliv Vam je potrebno:
- 1 l vode
- 200 gr šećera
- 1 kesica vanil šećera
- sok od jednog limuna
Stavite vodu sa šećerom, vanil šećerom i sokom od limuna da prokuva pa kuvajte oko 7-8 minuta . Vruću baklavu prelijte pripremljenim prelivom i ostavite da se ohladi pa uživajte.
P.S. Divna baklavica ! Prijatno i Vama ! :-D

Related Posts:

  • Pita od mladog luka i sira - 500 gr kora za pitu - 400 gr sitnog sira - 4 jajeta - 3 dl mleka - 2 dl kisele pavlake - 2 veze mladog luka - 1 kesica praška za pecivo  - ulj… Read More
  • Pita sa kupusom- pakovanje kora za pitu - 1 glavica kupusa srednje veličine - 1 glavica crnog luka - 1 kisela pavlaka - 1 šoljica pirinča (šoljica od crne kafe) - 0,… Read More
  • Pita od lisnatog testa - 1 pakovanje lisnatog testa (2 table) - 200 gr pečuraka - 200 gr šunke - 200 gr kačkavalja - 100 gr slanine - 5 jaja - 1 kisela pavlaka - začin… Read More
  • Pita sa sirom i pečenim paprikama- 1 pakovanje kora za pitu  - 5-6 krupnijih pečenih paprika - 150 gr šunke - 150 gr kačkavalja - 150 gr sitnog sira - 2 dl jogurta - 4 jajeta - 1… Read More
  • Pita sa makom- 500 gr kora za pitu - 250 gr mlevenog maka - 2,5 dl mleka - 250 gr šećera - 150 gr suvog grožđa - 3 jaja - 1 kisela pavlaka - ulje , šećer u prahu U… Read More

12 коментара:

  1. ovo još nisam vidjela ali bih rado probala, kao i sve što ti napraviš!
    Kiss.

    ОдговориИзбриши
  2. Sumnjam da bi se Bosanci ili Turci ili Grci složili da je ovo baklava. Šta god bilo, sigurno je odlično!

    ОдговориИзбриши
  3. Casa de vainilla , Zondra hvala Vam od srca! Pozdrav!
    Κάθαρσις u prvu ste al ja u originalu pravila pa u originalu i napisala naziv :-)))) , mada kako god ukusno je ! Veliki pozdrav !

    ОдговориИзбриши
  4. Izgleda vrlo interesantno. Malo me je zacudilo da griz nije kuvan pre premazivanja. Al' izgleda vrlo interesantno i primamljivo. Za vas trud i na mome blogu vas ceka jedna nagrada!
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  5. Stočiću i Miroslave hvala najlepše ! Miroslave, griz se ne kuva jer dok se peče on "završi posao" :-))))))))) ! Pozdrav!
    Olgice hvala Vam i javite kako je prošao recept! :-D

    ОдговориИзбриши
  6. Čim sam pročitala baklava znala sam da će mi se svidit a još u kombinaciji sa meni dragim grizom - još sam više oduševljena! Sviđa mi se recept i mislim da ću ga ubrzo i isprobati ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala Kety ! Dobro nam došla posle duže pauze ! :-D

    ОдговориИзбриши
  8. ovo me podseca na Zokinu slatku pitu samo sto se rola i ide voce u sredinu, jel da? ma kako god ovako ili onako obozavam sve sto ti napravis :)))

    ОдговориИзбриши