четвртак, 17. март 2011.

Hleb sa palentom I / II

6

Hleb sa palentom I


- 300 gr brašna
- 100 gr palente
- 225 ml mleka
- 50 ml vode
- 30 ml ulja
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 ravna kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 1 belance 
- susam ili mak za posipanje


Vodu i mleko stavite da se ugreju pa im dodajte kvasac i šećer i ostavite da nadođe. Pomešajte brašno i palentu, dodajte nadošli kvasac , so, ulje i umesite glatko testo (po potrebi dodajte još malo brašna) pa ga ostavite da naraste duplo. Nadošlo testo premesite, oblikujte veknu i stavite je u podmazan i pobrašnjen uski, duguljasti kalup i ostavite još malo da nadođe. Hleb premažite sa umućenim belancetom, pospite susamom ili makom i stavite da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta. Gotov hleb ostavite 10-tak minuta da se prohladi u kalupu, pa ga secite i uživajte!! 


Hleb sa palentom II


- 350 gr brašna
- 100 gr kukuruznog brašna
- 50 gr palente
- 50 ml ulja
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- oko 2 dl tople vode
- 1 kašičica šećera
- 1 ravna kašika soli


Stavite kvasac u mlaku vodu sa šećerom i ostavite da nadođe. Pomešajte brašno, kukuruzno brašno i palentu, dodajte so, ulje i nadošli kvasac pa zamesite glatko testo. Testo pokrijte rastegljivom folijom i ostavite da naraste duplo. Premesite i ostavite opet da naraste i taj postupak ponovite još jednom . Oblikujte veknu , stavite je u podmazan i pobrašnjen uski, dugački kalup i ostavite još malo da naraste. Testo premažite sa malo vode i stavite da se peče na 220 stepeni oko 10 minuta a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još oko 30 minuta (čačkalicom proverite da li je hleb pečen iznutra). Gotov hleb ostavite u kalupu 10-tak minuta a onda sedite, jedite i uživajte !!

P.S. Oba hleba su mmmmm.... ! Ako još niste pogledajte i hleb sa palentom !


Related Posts:

  • Pužići- 5oo gr brašna- 150 gr mladog sira - 125 ml mlakog mleka- 125 gr margarina- 100 ml kiselog mleka- 1 kockica kvasca- 2 jajeta- 2 kašičice soli- 1… Read More
  • Uštipci od tikvica- 3 jajeta- 10 kašika brašna- 3 kašike krem sira ili švapskog sira- 1/2 kg tikvica- 1/2 kesice praška za pecivo , so- 1 kašika ulja Tikvice oljuš… Read More
  • Kroasani (by Mignonne)- 1 kg brašna - 1 svež kvasac - 250 gr margarina - 2,5 dl mleka - 2,5 dl vode - 5 kašika ulja - 2 kašičice soli - 1 kašičica šećera - 200 gr sira - 3 … Read More
  • Zapečene makarone sa sirom- 500 gr makarona (po želji)- 300 gr sira- 4 jaja- 2 dl jogurta- 2 dl kisele pavlake- 1 dl ulja- 1 kašika soliMakarone skuvajte, operite i procedite. … Read More
  • Jednostavne slatke kiflice- 350 gr brašna- 2,5 dl mlakog mleka- 1 kesica suvog kvasca- kašika šećera u prahu- na vrh noža soli- šećer u prahu za posipanjeU mlako mleko umešajte… Read More

6 коментара:

  1. Ja jako volim kukuruzno brašno, kao i palentu. Odlično ti izgledaju i vidim da nekad koristiš suvi a nekada sveži kvasac. Ja sam više navikla na sveži, ali suvi je super kada ovoga nema ili kada radnje nisu otvorene.

    ОдговориИзбриши
  2. Pravila sam ovaj drugi i bas je mmmmmmmmmmm.Hvala ti draga!!:))

    ОдговориИзбриши
  3. Super, ovu kombinaciju u kruhu volim. Odlični su ti recepti a kruh izvrsno izgleda !!

    ОдговориИзбриши
  4. Drage moje devojke hvala Vam !!
    Majče HVALA TEBI NA UKAZANOM POVERENJU!!! :-))

    ОдговориИзбриши