субота, 21. август 2010.

Kolač sa pirinčem i jabukama

8

- 1 l mleka
- 1 kg jabuka 
- 200 gr pirinča
- 100 gr šećera+3 kašike
- 3 jajeta
- 2 kesice vanil šećera
- malo cimeta
- sok od jednog limuna
- 1 kašika margarina 
- na vrh noža soli 
U mleko stavite kašiku margarina i na vrh noža soli pa kad provri sipajte oprani pirinač i kuvajte na tihoj vatri. U gotov pirinač stavite 100 gr šećera i 2 vanil šećera i dobro promešajte pa ostavite da se prohladi. U međuvremenu , jabuke oljuštite i isecite na kriške, prelijte ih limunovim sokom , dodajte malo cimeta (po ukusu), stavite u šerpu i kuvajte dok jabuke ne omekšaju. Odvojite žumanca od belanaca. U prohlađen pirinač dodajte žumanca i dobro promešajte. Belanca i 3 kašike šećera dobro umutite u šne. U podmazanu vatrostalnu činiju stavite red pirinča, poređajte izdinstane jabuke ,preko jabuka rasporedite ostatak pirinča i na kraju preko pirinča stavite šne od belanaca. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Kad je kolač pečen ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga možete staviti u frižider. 
P.S. Još jedan odličan stari kolač ! Prijatno ! :-D

Related Posts:

  • Čoko-keks sa pahuljicama - 170 gr mešanih pahuljica (ražene, zobene, ječmene)- 100 gr šećera- 100 gr seckane čokolade- 50 gr margarina- 50 gr brašna- 2 kašike mleka- 1 jaje- … Read More
  • Preliveni kolač Za koru Vam je potrebno :- 2 jajeta- 2 čaše brašna (čaša od 2 dl)- 1,5 čaša šećera- 1 čaša ulja- 1 čaša mleka - 1 kesica praška za pecivoUmutite… Read More
  • Preliveni kolač sa makom- 4 jaja- 12 kašika mleka- 12 kašika ulja - 10 kašika šećera- 8 kašika brašna- 5 kašika griza- 2 kašike mlevenog maka- 1 kesica praška za pecivo&… Read More
  • "Džem" od čokolade i banane - 180 gr šećera- 100 gr čokolade za kuvanje- 2 banane- 2 kašike soka od pomorandže- 1 kesica vanil šećeraStavite iseckane banane , šećer , vanil šeće… Read More
  • Party cupcakes Za "žuti" cupcakes Vam je potrebno (12 komada):- 1 jaje- 1 čaša brašna (čaša od jogurta)- 1/2 čaše jogurta- 1/2 čaše šećera- 1/2 čaše ulja- 1/2 kesi… Read More

8 коментара:

  1. Hvala draga ! Odličan je a tek hladan - još bolji! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja nisam nikada čula za ovakav kolač ali mi je jako zanimljiv i vjerujem da je odličan:)

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Snježo ovaj kolač datira iz 1988 god ! Spremala ga je moja nana, moja mama pa sad je došao red i na mene :-D
    Predivan je ! Prijatno ako ga budete pravili ! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Nikada nisam čula za ovakav kolač, ali ću ga probati kada sazriju jabuke u vrtu. Pretpostavljam da se radi o riži okruglog zrna, kao onoj za rižota, zar ne? Mora da je odličan ohlađen.

    ОдговориИзбриши
  5. Draga moja nije bitno koja vrsta pirinca je u pitanju jer u ovaj kolac ide bilo koja! Odlican je hladan, nesto poput sutlijasa sa vocem ! Prijatno ! :-D

    ОдговориИзбриши
  6. Moracu da pravim. Deluje da je odlicno. Kao i Κάθαρσις, pravicu ga sa jabukama iz dvorista. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala Vam draga Zeljo! Blago Vama kada imate domace jabukice al ajde proci ce i ove kupovne nekako :-)))))))) ! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши