субота, 21. август 2010.

Kolač sa pirinčem i jabukama

8

- 1 l mleka
- 1 kg jabuka 
- 200 gr pirinča
- 100 gr šećera+3 kašike
- 3 jajeta
- 2 kesice vanil šećera
- malo cimeta
- sok od jednog limuna
- 1 kašika margarina 
- na vrh noža soli 
U mleko stavite kašiku margarina i na vrh noža soli pa kad provri sipajte oprani pirinač i kuvajte na tihoj vatri. U gotov pirinač stavite 100 gr šećera i 2 vanil šećera i dobro promešajte pa ostavite da se prohladi. U međuvremenu , jabuke oljuštite i isecite na kriške, prelijte ih limunovim sokom , dodajte malo cimeta (po ukusu), stavite u šerpu i kuvajte dok jabuke ne omekšaju. Odvojite žumanca od belanaca. U prohlađen pirinač dodajte žumanca i dobro promešajte. Belanca i 3 kašike šećera dobro umutite u šne. U podmazanu vatrostalnu činiju stavite red pirinča, poređajte izdinstane jabuke ,preko jabuka rasporedite ostatak pirinča i na kraju preko pirinča stavite šne od belanaca. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Kad je kolač pečen ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga možete staviti u frižider. 
P.S. Još jedan odličan stari kolač ! Prijatno ! :-D

Related Posts:

  • Kuglice sa nutelom- 500 gr nutele- 200 gr mlevene plazme- 150 gr pečenih i mlevenih lešnika ili badema- kašičica ruma (po želji)Sve sastojke stavite u vanglicu pa ručno… Read More
  • Kremast kolačZa koru Vam je potrebno :- 250 gr mlevene plazme- 100 gr margarina - 2 kašike kakaa- 50 ml gaziranog soka od pomorandže- 1 kesica vanil šećeraUmu… Read More
  • CheesecakeOvaj cheesecake je pravljen za rođendan mog supruga a recept je iz jednog poznatog restorana u Beogradu u kome moja majka radi i lično ga pravi ! Ovaj… Read More
  • London štangle Za koru Vam je potrebno :- 250 gr brašna- 150 gr margarina- 100 gr šećera- 4 žumanca- 1/2 kesice praška za pecivo - 2 pune kašike džema od kajsi… Read More
  • Fondan 2E pa evo i fondana broj 2! :-))) Ovaj recept sam dobila od drage Mihaele (La casa de vainilla) kao i bombonice (Marshmallows) od kojih sam pravila ist… Read More

8 коментара:

  1. Hvala draga ! Odličan je a tek hladan - još bolji! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja nisam nikada čula za ovakav kolač ali mi je jako zanimljiv i vjerujem da je odličan:)

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Snježo ovaj kolač datira iz 1988 god ! Spremala ga je moja nana, moja mama pa sad je došao red i na mene :-D
    Predivan je ! Prijatno ako ga budete pravili ! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Nikada nisam čula za ovakav kolač, ali ću ga probati kada sazriju jabuke u vrtu. Pretpostavljam da se radi o riži okruglog zrna, kao onoj za rižota, zar ne? Mora da je odličan ohlađen.

    ОдговориИзбриши
  5. Draga moja nije bitno koja vrsta pirinca je u pitanju jer u ovaj kolac ide bilo koja! Odlican je hladan, nesto poput sutlijasa sa vocem ! Prijatno ! :-D

    ОдговориИзбриши
  6. Moracu da pravim. Deluje da je odlicno. Kao i Κάθαρσις, pravicu ga sa jabukama iz dvorista. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala Vam draga Zeljo! Blago Vama kada imate domace jabukice al ajde proci ce i ove kupovne nekako :-)))))))) ! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши