недеља, 31. јул 2011.

Pita sa šljivama i kupinama

13



Za testo Vam je potrebno :
- 340 gr brašna
- 170 gr margarina
- 40 ml hladne vode
- 1 kašika šećera
- 1 ravna kašičica soli
Pomešajte brašno sa šećerom i soli. Dodajte sitno seckan margarin i utrljajte ga rukama u brašno. Postepeno dodajte vodu i zamesite lepo glatko testo koje se ne lepi za ruke. 


Podelite testo na jednu veću i jednu manju lopticu , uvijte ih u rastegljivu foliju i ostavite u frižider na sat vremena. Odstojalo testo izvadite iz frižidera pa veću lopticu razvucite u krug malo veći od veličine kalupa ili pleha u kojem će se pita peći jer testo ide i sa strane kalupa.Stavite testo u podmazan i brašnom posut kalup i podignite ivice. Izbockajte testo na par mesta viljuškom pa sipajte sledeći fil .


Za fil Vam je potrebno :
- 500 gr svežih šljiva i kupina (mešano ili po želji jedna vrsta voća)
- 110 gr šećera 
- 1 puna kašika gustina
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Za premazivanje pite Vam je potrebno :
- 2 kašike mleka
- 2 kašike šećera
Šljive i kupine operite , prosušite pa šljive iseckajte na sitne komadiće. Pospite ih sa šećerom, ekstraktom vanile , soli i gustinom i polako promešajte pa sipajte fil na testo. Razvucite manju lopticu testa u krug veličine kalupa u kojem će se pita peći , stavite preko fila i spojite krajeve oba testa štipajući ih prstima. Izbockajte pitu na par mesta sa viljuškom, premažite je sa mlekom, pospite šećerom i stavite da se peče oko 1 h na 180 stepeni. Pita je gotova kada dobije prelepu braon boju. Uživajte !


Related Posts:

  • Pita sa kupusom- pakovanje kora za pitu - 1 glavica kupusa srednje veličine - 1 glavica crnog luka - 1 kisela pavlaka - 1 šoljica pirinča (šoljica od crne kafe) - 0,… Read More
  • Pita sa višnjama i grizom- 500 gr kora za pitu - 4 jajeta - 1 čaša jogurta ili pavlake (čaša od 2 dl) - 2 čaše šećera+2 čaše za preliv - 2 čaše griza - 1 čaša ulja - 1 kesica … Read More
  • Pita od lisnatog testa - 1 pakovanje lisnatog testa (2 table) - 200 gr pečuraka - 200 gr šunke - 200 gr kačkavalja - 100 gr slanine - 5 jaja - 1 kisela pavlaka - začin… Read More
  • Brza pita sa sirom - 3 jajeta - 300 gr brašna - 200 gr sira - 1 šolja mleka (šolja od 2 dl) - 1 šolja ulja  - 1 kesica praška za pecivo - so  Umutite žicom za… Read More
  • Pita od mladog luka i sira - 500 gr kora za pitu - 400 gr sitnog sira - 4 jajeta - 3 dl mleka - 2 dl kisele pavlake - 2 veze mladog luka - 1 kesica praška za pecivo  - ulj… Read More

13 коментара:

  1. Волим шетњу изузетне бобице, савршена комбинација, да сте дотакли са овим дивно рецепт, ја сам шокиран, поздрав.

    ОдговориИзбриши
  2. Po tvojim postovima se tacno vidi sta je u sezoni kod vas u Evropi u odredjenom momentu.
    Pita izgleda tako 'jedozovno'!

    ОдговориИзбриши
  3. wow preukusno izgleda.. :)) Kako me mami ta pita.. skoro da ugrizem ekran! Svaka čast predivno i vrlo ukusno izgleda

    ОдговориИзбриши
  4. Dakle nisam pravila ovu pitu ali kombinacija mora da je dobra;)

    ОдговориИзбриши
  5. Da sam barem prije vidjela ovaj recept. Taman sam pojela sve kupine :( Za par dana će ih opet biti, a šljive taman nisam sve pobrala tako da obavezno radim pitu. Super izgleda i mami ...

    ОдговориИзбриши
  6. Jovana, ova pita je vrhunsko ljetno zadovoljstvo! Vrijeme predivnih kupina, zaista si ih jako dobro iskoristila. Ovo izgleda preukusno i jako zavodljivo :)

    ОдговориИзбриши
  7. Predivna pita, zagrizla bih je ovako sa ekrana. Odlična !!

    ОдговориИзбриши
  8. Jako ti lepo izgleda, baš se vidi da je kora super. Ja obožavam ovakve pite. Vrlo su jednostavne i ukusne, pogotovo kad je voće koje koristimo u sezoni, lokalno i zrelo.

    Sve pohvale
    Miroslav

    ОдговориИзбриши
  9. Kako slasno izgleda punjenje od šljiva i kupina...

    ОдговориИзбриши
  10. Puno voca! Super!Ne volim pite u kojima preovladava testo.Pravim prvom prilikom.

    ОдговориИзбриши
  11. osvojio me ovaj sirup što je iscurio, rado bi probala komadić!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Voće, voće i samo voće! Tko zgodan biti hoće, neka jede samo voće! hahaha :) :D Super kolač, svaka čast...kopiraaam :)

    ОдговориИзбриши