четвртак, 27. јануар 2011.

Hleb sa graham brašnom

7


- 250 gr belog brašna
- 200 gr pšeničnog graham brašna 
- 1 kesica suvog kvasac
- 2 dl mleka
- 1 dl jogurta 
- 1 ravna kašika meda
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica šećera 
- 0,5 dl ulja
U šerpicu sipajte mleko i jogurt pa zagrejte da bude mlako. Dodajte kašičicu šećera i sipajte kesicu kvasca i kašiku brašna pa promešajte. U vanglicu sipajte obe vrste brašna, so, ulje, med, kim, prašak za pecivo , dodajte mešavinu mleka i jogurta sa kvascem i umesite glatko testo (navedena količina brašna je sasvim dovoljna! ). Ostavite testo na toplom 30 minuta. Uključite rernu na 180 stepeni. Premesite testo, formirajte veknu , stavite je u uski, duguljast kalup prethodno podmazan i posut brašnom i ostavite na toplom dok se rerna greje (oko 15-tak minuta). Zasecite hleb nožem na par mesta, premažite mlakom vodom i pecite na 180 stepeni oko 45 - 50 minuta. Kada gornja kora porumeni , posle 15-20 minuta pečenja, hleb prekrijte alu-folijom i nastavite pečenje (čačkalicom proverite da li hleb pečen iznutra). Gotov hleb po želji premažite sa malo maslaca ili margarina da bi se gornja korica sijala , uvijte u krpu i ostavite da se malo prohladi pa secite kriške i uživajte !! 
P.S. Prosto fenomenalan hleb !!! Čisto savršenstvo (naravno za ljubitelje ovakvih vrsta hleba) !!! Ovaj hleb možete raditi i u sledećim varijantama (ukoliko nemate trenutno neki od navedenih sastojaka ) : sa 3 dl kiselog mleka (umesto jogurta i mleka ) ; sa 1 dl pavlake (umesto jogurta ) i 2 dl mleka ; sa 1/2 kockice svežeg kvasca (umesto suvog) i 1 kesicom praška za pecivo , a ako nemate nijednu vrstu kvasca stavite 2 kesice praška za pecivo (stavite ih direktno u brašno i u tom slučaju Vam ne treba šećer) i stvar rešena !!  PRIJATNO !!!

Related Posts:

  • Mafini od testa - oko 650 gr brašna- 120 gr margarina- 2,5 dl toplog mleka + 1 kašika mleka za premazivanje- 4 jaja + 1 jaje za premazivanje  - 2 kašičice soli-… Read More
  • Buhtle - oko 600 gr brašna- 250 ml mleka- 100 gr margarina+1 kašika za premazivanje buhtli- 100 gr šećera- 2 jaja- 1 kesica suvog kvasca- 1 kesica vanil še… Read More
  • Šareni kuglof (kiflice) 2- malo više od 1 kg brašna (oko 1,3 kg)- 1 svež kvasac- 300 gr margarina- 150 gr šećera- 4 dl mleka- 1 kašika kakaoaU toplo mleko stavite kvasac i ras… Read More
  • Pecivo sa raženim pahuljicama - 35o gr brašna- 50 gr kukuruznog brašna- 50 gr raženih pahuljica- 50 gr margarina- 1 kesica suvog kvasca- 1 dl mleka + malo za premazivanje - 7… Read More
  • Lepinjice- oko 450 gr brašna - 75 gr rastopljenog margarina+50 gr za premazivanje- 1 kesica suvog kvasca- 1 kašika instant pire krompira (pahuljice)- 1 kašičic… Read More

7 коментара:

  1. radila sam ovakav kruha ali samo sa graham brašnom, sigurno da je dobar i ovako kako si ga ti napravila

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan je Nina !! :-)) Pozdrav i hvala draga!

    ОдговориИзбриши
  3. Super je!
    Imaš li kakav recept za kruh koji nije od bijelog brašna, ja ga tražim? Jedno večer sam ispekla krug od crnog brašna(1100)dodala, lanene sjemenke i zobene pahuljice,bio je super okusa i izgleda ali već ujutro je bio sav mrvast,ne kužim?
    Pomagaj kuharice:)

    Kiss.

    ОдговориИзбриши
  4. Treba mi recept u kojem nije čisto bijelo brašno a da je kruh mekan.

    ОдговориИзбриши
  5. Odlicno..nisam ni ovo nikad probala, ali super izgleda!

    ОдговориИзбриши