петак, 29. април 2011.

Venac od jaja , brokolija i šunke

18





U okviru blogerske igrice Kuvarijacije za mesec april pripremali smo Snježanin Venac od jaja, brokolija i šunke i mogu Vam reći da smo svi oduševljeni!! Ovo je zaista savršen doručak ili večera uz šolju jogurta ili kiselog mleka! Nešto zaista predivno! Ja sam venac pravila po Snježaninoj preporuci za Meddinino testo i nisam pogrešila - testo je savršeno! Jedini mali dodatak je manji sveži paradajz bez semenki koji sam iseckala da bi venac bio još šareniji (a i obožavam paradajz), kao i mala izmena u siru - stavila sam seckani kačkavalj! :-) Hvala Snježo na ovom predivnom receptu! Sve pohvale! :-))




Za testo Vam je potrebno :
- 430 gr brašna
- 190 ml mleka
- 50 ml jogurta
- 1 jaje
- 20 gr margarina
- 1 kesica suvog kvasca
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1,5 kašičica soli
Stavite mleko i margarin da se zagreju i mešajte da se margarin otopi. 400 gr brašna pomešajte sa suvim kvascem, soli i praškom za pecivo pa dodajte otopljeni margarin sa mlekom, jaje i jogurt. Umesite divno glatko testo koje se ne lepi za ruke - preostalih 30 gr brašna dodajte postepeno.Umešeno testo razvucite u pravougaonik dimenzija 50 x 40 cm pa preko njega stavite sledeći fil.




Za fil Vam je potrebno :
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mala glavica luka ili četvrtina srednje
- 6-8 cvetova brokolija
- 5 jaja
- 100 gr krem sira (tipa ABC)
- 50 ml mleka
- 1 kašičica soli
- malo bibera
- 100 gr šunke
- 5 listića sira Cheddar (stavila sam kačkavalj)
- 1 manji seckani sveži paradajz bez semenki
- 1 žumance za premazivanje venca
- malo susama za posipanje
Stavite maslac i ulje da se zagreju pa dodajte seckani luk i seckani brokoli i paradajz pa kratko propržite. Posebno umutite jaja sa sirom,mlekom, soli i malo bibera pa sipajte u luk sa brokolijem i paradajzom pa polako mešajte od kraja ka sredini tiganja ali nemojte da prepečete već ostavite da masa bude malo "vodenjikava". Prohladite smesu i rasporedite je po testu pa urolajte u rolat i savijte u krug. 

Premestite venac na plah obložen papirom za pečenje, premažite ga žumancem , pospite susamom i zasecite nožem ukoso na par mesta. Stavite venac da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta. Gotov venac kratko prhladite i služite topao! Uživajte u sjajnom ukusu ovog venca! Prijatno!


18 коментара:

  1. I u tvom slučaju divan i to još uz dodatak ludog tijesta i meni se jako sviđa.

    ОдговориИзбриши
  2. kako primamljivo izgledaju ovi vaši vijenci danas! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Kad gledam vase slike bas mi je zao sto nisam ucestvovala.
    Dodatak paradajza bas po mom ukusu:)

    ОдговориИзбриши
  4. Izdašno u tvojoj izvedbi i jako fino djeluje!

    ОдговориИзбриши
  5. Odlican ti je, moracu da isprobam i ovu varijantu sa ludim testom.

    ОдговориИзбриши
  6. I ja sada kada pogledam moram ga staviti na listu TO DO. Baš ti je ludo šaren!

    ОдговориИзбриши
  7. Sto dobro izgleda pun je dobrih namirnica, mora da je socan iukusan...Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  8. Prekrasna verzija sa dizanim tijestom ! Jako mi se sviđa, odlično !!

    ОдговориИзбриши
  9. Jovana, ne samo da divno izgeleda, nego se već 5 minuta divim fotkama, a da ne pričam kako ste me zainteresirale i ti i Vera i Branka koje ste ga radile :)

    ОдговориИзбриши
  10. Super, upravo razgledam nase slike i ovo je prva verzija sa dizanim testom, mogu ti reci da mi se jako dopada kako si spremila na ovaj nacin...recept je zaista odlican i pruza toliko puno divnih varijacija!:))

    ОдговориИзбриши
  11. Gledala sam pripremu ovog recepta na arzličitim blogovima ovog meseca.Glatko 10!

    ОдговориИзбриши
  12. Jovana svaka ti čast, ovo nije da lepo izgleda na tvojim fotkama već je, verujem I tako ukusno, obzirom na sastav namirnica. BRAVO!!!

    ОдговориИзбриши
  13. i ja ću uskoro probati ... mislim da je Medinino testo bolji izbor , što se vidi i po tvojim slikama . Lisnato je isto dobro,ali sledeći put ću napraviti domaće. U svakom slučaju recept koji zaslužuje pažnju , lak za pripremu i ukusan .

    ОдговориИзбриши
  14. Odlicno, jako ukusno i mora se definitivno probati!!!! Fantasticne slike Jovana!

    ОдговориИзбриши