- 350 gr brašna
- 270 gr šećera
- 120 ml jogurta
- 120 ml ulja
- 115 gr margarina
- 80 gr kakaa
- 90 gr seckane čokolade
- 2 jaja
- 2 manje tikvice
- 2 kašičice nes-kafe
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Tikvice ogulite i izrendajte na krupnu stranu renda pa ostavite sa strane. Umutite omekšali margarin sa šećerom pa dodajte ulje, vanilu i mutite da se masa sjedini,pa dodajte jedno po jedno jaje. Posebno pomešajte brašno sa nes-kafom, kakaom, praškom za pecivo, soli, sodom bikarbonom pa polako dodajte iz dva puta u masu naizmenično sa jogurtom i mutite na najmanjoj brzini da se sve lepo sjedini. Iscedite tikvice i , zajedno sa seckanom čokoladom, dodajte u smesu pa polako promešajte varjačom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut uski, dugački kalup i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Gotov kolač ostavite da se prohladi pa ga prelijte otopljenom čokoladom ili pospite prah šećerom.Uživajte!
P.S. Zaista fenomenalan i sočan kolač! Prijatno!
Vrlo interesantna kombinacija :)), pretpostavljam da mu tikvice dodaju na sočnosti.
ОдговориИзбришиObožavam tikvice i iako su blagog, neutralnog ukusa nikada ih nisam probala u slatkoj varijanti! Vrlo interesantno!! :))
ОдговориИзбришиS tikvicama je sve odlično! Kolač ti je divan i sigurna sam da se topi u ustima. Njam!
ОдговориИзбришиkoncept tikvice u kolaću mi je zanimljivo
ОдговориИзбришиZašto da ne! Tikvice imaju blag ukus i nežnu teksturu, a još daju vlažnost. Samo što ja svojim gostima ne bi saopštila šta jedu, već bi posle otkrila tajnu!
ОдговориИзбришиPre desetak godina sam prvi put čula da neko stavlja tikvice u kolač. Naravno, zbog vlažnosti. U vreme kada sam ja učila da mesim kolače, bio je popularan neki jednostavan, mešani kolač u koji su iz istog razloga išle rendane jabuke. Ništa se nisu osećale, čokolada im je poklapala aromu, ali ih je bilo ohoho. Sad me interesuje da li su u tom smislu tikvice bolje od jabuka i zašto, ili je svejedno šta ćeš staviti pošto se zbog ukusa ionako ne stavlja.
ОдговориИзбришиHvala svima na divnim komentarima! :-)
ОдговориИзбришиMaxivida draga mislim da je zaista svejedno da li ćete staviti jabuke ili tikvice jer se zaista ne osećaju ali kolaču daju izuzetnu vlažnost i sočnost ! :-))
Može parče, zvuči primamljivo!
ОдговориИзбришиSličan kolač sam već radila , sa nešto manje sastojaka. Ovaj ću također napraviti, djeluje mi odličan i vjerujem kada kažeš da je jako ukusan. I super mi izgleda !
ОдговориИзбришиMoram priznati da uopće ne sumnjam u finoće ovog lijepog kolača.
ОдговориИзбришиHello! =)
ОдговориИзбришиQue bolo lindo!
Chocolate é uma delícia!
Um beijo,
Vinni (Brasil)