Pages - Menu

уторак, 26. април 2011.

Torta sa kupinama


Za koru Vam je potrebno :
- 4 jajeta
- 120 gr brašna
- 120 gr šećera
- 50 gr margarina
- 4 kašike soka od kupina za prelivanje kore
- 2 kašike kakaa
- 2 kašike tople vode
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica arome vanile
- prstohvat soli


Margarin otopite i prohladite. Penasto umutite jaja sa toplom vodom, šećerom i aromom vanile. Posebno pomešajte brašno sa kakaom , praškom za pecivo i prstohvatom soli pa sipjte u smesu od jaja i na najmanjoj brzini kratko mutite da se sve sjedini. Na kraju dodajte otopljeni margarin i dobro promešajte. Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 26cm i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Gotovu koru ostavite da se skroz ohladi pa je prelijte sokom od kupina. 


Za fil Vam je potrebno :
- 1/2 l slatke pavlake
- 300 gr kupina
- 7 kašika šećera
- 5 kašika vode + 4 kašike vode za želatin
- 2 jajeta
- 1 kesica želatina
- 1 kašičica arome vanile
- prstohvat soli
Na pari skuvajte jaja, prstohvat soli, 3 kašike šećera , 5 kašika vode i aromu vanile. Mešajte žicom za mućenje dok se masa ne zgusne pa sklonite sa pare i mešajte da se masa ohladi. Želatin rastopite sa 4 kašike vode i ostavite da nabubri. Ulupajte čvrst šlag od slatke pavlake i odvojite 4 prepune kašike za premazivanje torte. Izblendirajte kupine sa 4 kašike šećera pa ih stavite u šerpu da se zagreju (ne da prokuvaju!) , dodajte im želatin i dobro promešajte. Sipajte pripremljene kupine u smesu od jaja i polako promešajte da se sve lepo sjedini. Dodati umućenu slatku pavlaku i polako promešajte masu pa je ostavite 30 minuta u frižider. Rasporedite ohlađen fil preko kore i lepo poravnajte. Preko fila stavite odvojenih 4 kašike slatke pavlake i stavite tortu u frižider na par sati da se stegne. Ukrasite tortu po želji i uživajte u njenom fantastičnom ukusu! 


P.S. Hvala dragoj "Knjiški Moljac" na ovoj božanstvenoj tortici !
Torticu sam ukrašavala sa čokoladnim transferom koji možete naručiti kod "Slatkog Dekora"! Uživajte i prijatno! :-))

8 коментара: