четвртак, 27. мај 2010.

Pita sa višnjama i grizom

6

- 500 gr kora za pitu
- 4 jajeta
- 1 čaša jogurta ili pavlake (čaša od 2 dl)
- 2 čaše šećera+2 čaše za preliv
- 2 čaše griza
- 1 čaša ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- oko 500 gr višanja ili rendanih jabuka
- cimet (ako stavljate jabuke) 
- prezle (ako stavljate višnje) 
 Umutite jaja, jogurt, 2 šolje šećera, griz, ulje i prašak za pecivo. Kore podelite na 4 gomile po 4 kora (uvek neka bude po 4 kora u gomili - zavisi od pakovanja koliko ce Vam rolata ispasti). Voće dobro ocedite. Stavite jednu koru pa je premažite filom, preko stavite drugu pa premažite filom, pa treci i nju premažite filom, a na četvrtu stavite pola kore fila a na pola rasporedite višnje (u mom slučaju!) i pospite ih sa malo prezli (da bi prezle upile suvišnu tečnost koju niste mogli da iscedite). Polako uvijajte u rolat, savijajući po malo ivice kora ka unutra (da ne ispadaju fili voće) i stavite u podmazan pleh. Isto uradite sa ostatkom materijala. Stavite da se pita peče na 200 stepeni oko 20 minuta pa je izvadite da se skroz ohladi. Kad je pita ohlađena skuvajte sledeći sirup za prelivanje pite - stavite na ringlu da se kuvaju 2 čaše šećera sa 3 čaše vode i od momenta ključanja kuvajte još 15 minuta pa vrućim sirupom polako prelijte rolate. Posle 5 minuta ih pažljivo okrenite na drugu stranu da obe strane lepo upiju sirup, pa posle 10-tak minuta opet i tako dok se većina sirupa ne upjie. 
P.S. Pita je no comment ! :-D Prijatno ! 

 

6 коментара:

  1. Jedan od mojih omiljenih deserata :D sve pohvale, mada šlag iskreno kvariii.

    ОдговориИзбриши
  2. Ekstra pravila sam je 4 puta vec samo ja napravim serbet i prelijem na kraju. 3 case vode 2 secera da se kuva 15 min. vruce preliti.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala svima, pita je zaista sjajna i preukusna !! :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман23. март 2013. 17:43

    ekstra pita sjajna je

    ОдговориИзбриши
  5. Anoniman , hvala puno na isprobavanju i poverenju :-) ! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши