четвртак, 31. март 2011.

ajme , koliko nas je !

30


Dragi moji prijatelji blogeri i ostali koji me pratite, 
čast mi je da Vam saopštim da mi je Valentina sa bloga Tina's cooking predala štafeticu i učinila mi veliko zadovoljstvo da baš ja budem domaćica za mesec april u okviru sjajne blogerke igrice ajme , koliko nas je koju je osmislila i pokrenula monsoon! Do sada su bile teme  - cimet, đumbir, narandža, integralno brašno i pšenica, suvo voće, ljute paprike, čokolada, pirinač, maslina, bundeva, kupus, jabuka, sir, agrumi, kafa, orašasti plodovi i semenke, ananas, tikvice, kukuruz, pasulj i sočivo, pečurke, šargarepa i paškanat, kokos,  med i vino a ja sam izabrala - MAK
Ako želite da učestvujete u ovoj igrici potrebno je sledeće:
- napravite nešto slatko ili slano sa makom
- slikajte i objavite na svom blogu do 30. aprila i 
- pošaljite mi fotografiju i link do Vašeg recepta na jojamoja@hotmail.com

Za početak ove sjajne igrice evo od mene za sve Vas jedan slatkiš - naravno sa MAKOM!

Paketići sa makom 


- 550 gr brašna
- 250 gr gotovog mlevenog maka za kolače
- 220 ml mleka + 100 ml za mak + 1 kašika za premazivanje
- 110 gr margarina
- 50 gr šećera
- 2 jaja
- 1 kašika gustina
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica rendane limunove kore
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića



U šerpu stavite 220 ml mleka, margarin , šećer i so i na laganoj temperaturi mešajte dok se margarin i šećer ne istope. U vanglicu stavite 300 gr brašna, kvasac i muskatni oraščić pa dodajte mešavinu sa mlekom i jaja (prethodno jaja malo izmutite sa žicom za mućenje). Rukama polako sjedinite smesu, dodajte limunovu koru i postepeno sipajte preostalo brašno. Mesite testo oko 5 minuta - testo će biti malo lepljivo ali tako i treba! Stavite testo u podmazanu vanglicu, pokrijte ga i ostavite oko 1,5 h da nadođe. Dok testo raste napravite fil - stavite 1 dl mleka da provri pa u njega umešajte gustin pomešan sa mlevenim makom i dobro promešajte pa ostavite da se prohladi. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela pa ga ostavite pokriveno na radnoj površini jo 10-tak minuta. Svaki deo razvucite što tanje u pravougaonik , secite kvadrate i na svaki stavite po kašičicu fila. Krajeve kvadrata premažite sa malo vode i uhvatite sve četiri ivice pa ih pritisnite prstima da se zalepe ili ih zakačite čačkalicom. Paketiće ređajte u papirom za pečenje obložen pleh, pokrijte ih i ostavite još 35 minuta da narastu.Premažite paketiće sa jajetom umućenim sa kašikom mleka i pecite na  180 stepeni 12 - 15 minuta. Ostavite paketiće da se prohlade u plehu pa se sladite !


P.S. Savršeno i mekano testo u kombinaciji sa makom je - pun pogodak! Prijatno i uživajte! 


субота, 26. март 2011.

Krem čorba sa pečurkama

10


- 400 gr pilećeg mesa (belo meso, bataci..)
- 300 gr pečuraka
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 1 dl mleka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- 2 kašike margarina
- malo bibera, muskatnog oraščića
- začin C, peršun


Stavite meso, šargarepu i luk u šerpu , nalijte vodom i kuvajte dok meso ne omekša (dolivajte vodu po potrebi jer će Vam trebati 1,2 l supe za čorbu). Kad je meso i povrće skuvano izvadite ih i sitno iseckajte. Supu procedite. U posebnu šerpu stavite margarini iseckan skuvani luk i kratko propržite. Dodajte brašno i još malo propržite. Postepeno dolivajte 1,2 l supe i mešajte žicom za mućenje da se ne stvore grudvice , zatim dodajte seckane pečurke i na umerenoj temperaturi kuvajte 5 minuta. Dodajte šagarepu, mleko i meso , začinite po ukusu začinom C, biberom i muskatnim oraščićem , dobro promešajte pa kuvajte još 5 minuta. Umutite jaje sa 1 kutlačom čorbe i sipajte u čorbu, mešajte žicom za mućenje pa kad provri isključite ringlu i ostavite da čorba kratko kuva. Dekorišite čorbu sa seckanim peršunom i uživajte u istoj! :-)) 
P.S. Božanstvena čorbica koja sjajno ide uz malo sirćeta i prepečen hleb ! Prijatno! :-))

петак, 25. март 2011.

Homemade marshmallow

18


- 460 gr šećera
- 4 kesice želatina
- 230 ml hladne vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- šećer u prahu za umakanje ili proprženi kokos
Sipajte u šerpu šećer, so i žalatin pa prelijte hladnom vodom i ostavite 5 minuta da odstoji. Zatim stavite šerpu na najmanju temperaturu i mešajte dok se šećer ne otopi - smesa ne sme da prokuva !! Kada se šećer otopio, sklonite šerpu sa ringle i smesu sipajte u vanglicu, dodajte ekstrakt vanile i mutite vruću smesu mikserom na najjačoj brzini oko 10 minuta tj. dok ne dobijete čvrst sneg (kao na slici - umućeni šne ne pada sa mutilice!).


 Dobijenu smesu stavite u papirom za pečenje obložen manji pleh (da bi bombonice bile deblje - ja sam stavila u malo veći pa su mi malo tanje ispale), poravnajte i ostavite na sobnoj temperaturi minimum 2-3 h a najbolje celu noć. Secite bombonice na željenu veličinu, uvaljajte svaku u šećer u prahu ili proprženi kokos i uverite se da su iste kao kupovne :-)! Uživajte!


P.S. Savršene su! Možete ih praviti i u boji samo dodate par kapi boje po želji u umućeni šne i polako promešajte da se boja ujednači! Ove bombonice odlično idu uz palačinke ali i kao dodatak u raznim keksićima, kolačima, tortama...samo što tada upotrebljavate šne čim ga umutite! Prijatno! 

Evo primera kako smo mi uživali - bombonicame u vrućim palačinkama i sa rendanom čokoladom  :-D !! 





четвртак, 24. март 2011.

Hleb sa krompirom / Hleb sa grizom

9

Hleb sa krompirom



- oko 600 gr brašna
- 220 gr kuvanog krompira
- 240 ml mlakog mleka
- 100 gr kačkavalja
- 120 ml mlake vode
- 2 kašike masti
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kesica suvog kvasca


Oljušten i skuvan krompir dobro ocedite pa ga izblendirajte zajedno sa mlekom i mašću dok ne postane kompaktna masa (krompir treba da bude vruć). U izblendiranu masu stavite suvi kvasac i šećer i ostavite 10-tak minuta da počne malo da peni (masa će samo malo da zapeni po površini). U vanglicu stavite pola količine brašna, so, sitno rendan kačkavalj i vodu, dodajte nadošlu masu sa krompirom i izmešajte rukama. Umesite mekše , glatko testo postepeno dodavajući preostalo brašno. Stavite testo u nauljenu vanglicu , pokrijte ga i ostavite 1 h da nadođe. Premesite nadošlo testo, oblikujte 2 veknice hleba i stavite ih u podmazane i pobrašnjene uske kalupe. Po želji, hleb možete zaseći na par mesta. Pokrijte veknice i ostavite još 45 minuta da nadođu. Premažite veknice mešavinom malo ulja i vode i stavite da se peku na 190 stepeni oko 45 minuta (čačkalicom proverite da li je hleb pečen iznutra). Gotove veknice ostavite u kalupu da se prohlade 10-tak minuta a zatim ih uvijte u krpu i stavite na žicu za hlađenje da se skroz ohlade ili se služite dok su još topli - kao mi :-D ! Prijatno ! 
P.S. Ovo je izuzetno mekan hleb - prosto neverovatno !! Kačkavalj i krompir su definitivno dobitna kombinacija za hleb ! Od ove mase će Vam ispasti dve divne veknice hleba ali možete smanjiti količinu sastojaka - ja sam napravila jednu manju i jednu veću veknicu !Uživajte!! :-) 


Hleb sa grizom



- oko 300 gr brašna 
- 170 gr griza
- 230 ml tople vode
- 2 ravne kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika ulja
- 1/2 kesice suvog kvasca


U vodu stavite 140 gr brašna (uzetih od onih 300 gr) , šećer i kvasac i dobro promešajte žicom za mućenje da nema grudvica, pokrije činiju sa providnom rasegljivom folijom pa ostavite da nadođe. Stavite nadošli kvasac u vanglicu dodajte griz, so i ulje pa uz postepeno dodavanje preostalog brašna umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke (po potrebi dodajte još malo brašna). Stavite testo u nauljenu vanglicu, pokrijte ga i ostavite da naraste duplo. Nadošlo testo premesite , oblikujte veknu i stavite je u podmazan i pobrašnjen uski, duži kalup, zasecite na par mesta ,pokrijte i ostavite da još malo naraste (oko pola sata). Premažite testo sa malo vode i stavite da se peče na 200 stepeni oko 35 minuta (čačkalicom proverite da li je hleb pečen iznutra). Gotov hleb ostavite u kalupu da se malo prohladi pa ga umotajte u krpu i ostavite da se skroz ohladi i uživajte ! :-)
P.S. Sjajan i preukusan hleb ! Uživaćete kao i mi ! Prijatno! :-)

среда, 23. март 2011.

Krofnice sa rikota sirom

11



- 225 gr rikota sira
- 140 gr brašna
- 55 gr šećera
- 3 jaja
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- šećer u prahu za posipanje
- eurokrem, nutela ili džem 


Sir, šećer, ekstrakt vanile, jaja i so umutite pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo  i umutite testo. Uzimajte testo nauljenom kašičicom, spuštajte ga u duboku masnoću i pecite  dok ne porumene sa obe strane (same se okreću :-D ) . Vadite krofnice rešetkastom kašikom i stavljajte ih na papirni ubrus da se ocede od suvišne masnoće. Pospite krofnice šećerom u prahu i , po želji, ih jedite sa eurokremom, nutelom ili džemom ili jednostavno takve kakve su ! Prijatno! :-))


P.S. Krofnice su neverovatno "pufnaste" i preukusne ! Rikota sir možete da zamenite sa sremačkim sirom ! Uživajte !:-))

уторак, 22. март 2011.

Čorba od pečene šargarepe

11


- 1/2 kg šargarepe
- 3 srednje glavice crnog luka
- 1 l supe od kocke (kokošija ili goveđa)
- 2 dl kisele pavlake
- 2 kašike ulja
- 1 puna kašika gustina
- 1 kašičica kima
- peršun 
- po 1/2 kašičice soli i bibera


Šargarepu ogulite i presecite po dužini na pola. Crni luk očistite i presecite na pola. Izmešajte šargarepu, crni luk, so, biber, ulje i kim i dobro rukama utrljajte da se začini zalepe za povrće. Stavite povrće na papirom za pečenje obložen pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta tj. dok šargarepa ne omekša. Izvadite pečeno povrće iz rerne i izblendirajte. Prokuvajte supu od kocke , ubacite izblendirano povrće i mešajte žicom za mućenje da nema grudvica. Pustite da proključa pa dodajte pavlaku i mešajte da se sve lepo sjedini. Umutite gustin sa malo vode , sipajte u čorbu i dobro promešajte da nema grudvica. Ostavite da čorba proključa pa sklonite sa ringle, dekorišite seckanim peršunom , po želji , prepečenim kockicama hleba i služite odmah. Prijatno! :-)
P.S. Sjajna čorbica !! Uživajte ! :-)

понедељак, 21. март 2011.

Čokoladni i kokos keksići

10

Čokoladni keksići



- 200 gr brašna
- 150 gr šećera
- 90 ml jogurta
- 70 gr margarina
- 20 gr kakaa
- 2 štangle čokolade
- 1 kesica vanil šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- na vrh kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje



Stavite margarin i čokoladu na jaču vatru da se istope pa sklonite sa ringle. Dodajte kakao i dobro promešajte žicom za mućenje da nema grudvica. Dodajte šećer pomešan sa vanil šećerom i promešajte. U vanglici izmešajte jogurt sa ekstraktom vanile pa dodajte vruću smesu od čokolade i promešajte. Brašno sjedinite sa sodom bikarbonom i soli pa dodajte u vanglicu i sve dobro izmešajte. Rukama pravite loptice željene veličine i dlanovima ih blago pritisnite. Ređajte keksiće u pleh obložen papirom  za pečenje (pravite veči razmak između keksiča jer narastu), pospite ih šećerom u prahu i pecite na 200 stepeni 10-12 minuta (keksići će biti mekani kad ih izvadite ali će kad se prohlade biti baš kako treba :-D ). Premestite keksiće na žicu za hlađenje. Uživajte !


Kokos keksići


- 280 gr brašna
- 150 gr šećera
- 125 gr margarina
- 100 gr seckane čokolade
- 80 gr kokosa
- 1 jaje
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile


Penasto umutite maragin sa šećerom i ekstraktom vanile. Dodajte jaje i mutite još minut. Sipajte brašno i kokos i kratko mutite mikserom , a zatim dodajte seckanu čokoladu i rukama umesite testo. Oblikujte keksiće željene veličine, rešajte ih u papirom za pečenje obložen pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta (pogledajte keksiće odozdo da li su porumeneli - ako jesu- keksići su gotovi ). Ostavite keksiće da se ohlade i uživajte ! 



P.S. Božanstveni, jednostavni i brzi keksići u kojima ćete uživati ! Keksiće držite u dobro zatvorenim metalnim kutijama! Prijatno ! :-))) 

недеља, 20. март 2011.

Irske krompir pitice by Ana

13


- 230 gr brašna
- 200 gr kuvanog krompira
- 50 gr margarina
- 1 puna kašika kisele pavlake
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- peršun 


Prohlađen krompir ispasirajte , dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, margarin, pavlaku, so i sitno seckan peršun pa umesite divno, glatko testo. Razvucite testo na 1 cm debljine , vadite krugove željene veličine , ređajte ih u papirom za pečenje obložen pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta. Sedite i uživajte u divnim piticama!
P.S. Draga Ana hvala na ovako sjajnom i jednostavnom receptu - uživali smo u piticama , a recept je prosleđen dalje :-D ! Uživajte i Vi u ovim divnim zalogajima ! 

Proja sa kukuruznim grizom

5


- 3 jajeta
- 3 čaše mleka  (čaša od 2 dl)
- 2,5 čaše brašna 
- 2,5 čaše kukuruznog griza ili palente
- 1,5 čaša ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 gr sira
- 3 kašike kajmaka
- so


Odvojite belanca od žumanaca pa ulupajte čvrst sneg od belanaca. Kratko izmiksirajte žumanca dodajte ulje, mleko i brašno pomešano sa kukuruznim grizom i praškom za pecivo i još malo mutite da se sve lepo sjedini. Posolite po ukusu, dodajte sneg od belanaca i polako varjačom promešajte. Na kraju dodajte izdrobljen sir i kajmak i polako promešajte. Smesu sipajte u nauljen pleh i pecite na 200 stepeni dok proja ne porumeni , oko 25-30 minuta. Prijatno ! :-)


P.S. Neverovatno mekana i ukusna proja !! Uživaćete sigurno ! :-)) 

субота, 19. март 2011.

Krem od limuna

13


- 480 ml neutralne pavlake
- 100 gr šećera
- 3 kašike limunovog soka
- 1 kašika rendane limunove kore
- šlag za dekoraciju


Stavite pavlaku i šećer u šerpu i pustite da provri pa kuvajte 3 minuta. Sklonite sa šporeta, dodajte limunovu koru i sok i dobro promešajte. Sipajte krem u čaše ili činijice po želji i stavite u frižider minimum 4 h ali najbolje preko noći. Dobro ohlađen krem dekorišite šlagom , odmah služite i uživajte! :-)


P.S. Sjajan način da se osvežite uz ovaj fantastičan krem ! Prijatno! :-)

петак, 18. март 2011.

Kiflice i hleb sa bundevom

6



- oko 700 gr brašna
- 400 gr pirea od bundeve
- 2 dl toplog mleka + 2 kašike za premazivanje
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 jaje + 1 žumance za premazivanje
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- oko 70 gr margarina
- susam, semenke suncokreta i bundeve


Bundevu ispecite ili skuvajte i ispasirajte (ako kuvate bundevu nemojte da je prekuvate već pazite da ostane u komadu ,dobro je ocedite pa ispasirajte). U 2 dl toplog mleka stavite kvasac , šećer i kašiku brašna i ostavite da kvasac nadođe. Polovinu količine brašna stavite u vanglicu pa dodajte  prašak za pecivo, nadošli kvasac, pire od bundeve , jaje i so. Umesite mekše , glatko testo postepeno dodavajući preostalu količinu brašna. Ostavite testo da naraste duplo. Premesite nadošlo testo, podelite ga na dva dela pa od jednog dela formirajte veknicu i stavite je u podmazan i pobrašnjen kalup za hleb i ostavite da naraste. Drugi deo testa podelite na dva dela. Svaki deo razvucite u krug i isecite na 12 trouglova. Na svaki trougao stavite po mali komadić margarina, uvijte u kiflicu i ređajte na pleh podmazan margarinom. Razmutite žumance sa 2 kašike mleka , premažite hleb i kiflice , pa hleb pospite sa semenkama suncokreta i bundeve, a kiflice sa susamom . Na svaku kiflicu stavite po komadić margarina, a na hleb samo na sredinu. Hleb pecite na 200 stepeni oko 35 minuta tj. dok ne porumeni (proverite čačkalicom da li je hleb pečen iznutra). Kiflice pecite na 180 stepeni oko 25 minuta tj. dok ne porumene. Pečen hleb ostavite da se prohladi u kalupu 10-tak minuta a onda ga uvijte u krpu i ostavite na žici da se skroz ohladi. Pečene kiflice - odmah jedite i uživajte !! :-))


P.S. Obožavam bundevu i nisam verovala da kiflice i hleb od iste mogu biti ovako savršeni! Prosto je neverovatno koliko su mekani ... ne mogu rečima opisati ! Ako ste ljubitelj bundeve obavezno probajte!! Uživaćete! Umesto margarina koji se stavlja u kiflice možete staviti sir ili šunku , a za slatke kiflice povećajte količinu šećera u testu za 2 kašike + 1 kašičica za kvasac, a so smanjite na 1 kašičicu i filujte ih džemom ili čokoladom ili već po želji! Prijatno!  :-))



четвртак, 17. март 2011.

Hleb sa palentom I / II

6

Hleb sa palentom I


- 300 gr brašna
- 100 gr palente
- 225 ml mleka
- 50 ml vode
- 30 ml ulja
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 ravna kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 1 belance 
- susam ili mak za posipanje


Vodu i mleko stavite da se ugreju pa im dodajte kvasac i šećer i ostavite da nadođe. Pomešajte brašno i palentu, dodajte nadošli kvasac , so, ulje i umesite glatko testo (po potrebi dodajte još malo brašna) pa ga ostavite da naraste duplo. Nadošlo testo premesite, oblikujte veknu i stavite je u podmazan i pobrašnjen uski, duguljasti kalup i ostavite još malo da nadođe. Hleb premažite sa umućenim belancetom, pospite susamom ili makom i stavite da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta. Gotov hleb ostavite 10-tak minuta da se prohladi u kalupu, pa ga secite i uživajte!! 


Hleb sa palentom II


- 350 gr brašna
- 100 gr kukuruznog brašna
- 50 gr palente
- 50 ml ulja
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- oko 2 dl tople vode
- 1 kašičica šećera
- 1 ravna kašika soli


Stavite kvasac u mlaku vodu sa šećerom i ostavite da nadođe. Pomešajte brašno, kukuruzno brašno i palentu, dodajte so, ulje i nadošli kvasac pa zamesite glatko testo. Testo pokrijte rastegljivom folijom i ostavite da naraste duplo. Premesite i ostavite opet da naraste i taj postupak ponovite još jednom . Oblikujte veknu , stavite je u podmazan i pobrašnjen uski, dugački kalup i ostavite još malo da naraste. Testo premažite sa malo vode i stavite da se peče na 220 stepeni oko 10 minuta a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još oko 30 minuta (čačkalicom proverite da li je hleb pečen iznutra). Gotov hleb ostavite u kalupu 10-tak minuta a onda sedite, jedite i uživajte !!

P.S. Oba hleba su mmmmm.... ! Ako još niste pogledajte i hleb sa palentom !